Teknoloji

ExoMars 2016 kızıl gezegeni araştırmak için yola çıktı

exomars 2016

Avrupa Birliği ve Rusya tarafından ortak yürütülen ExoMars 2016 projesi kapsamında hazırlanan ve Mars’taki yaşam koşullarını inceleyecek olan insansız uzay aracı, bugün (14 Mart) itibarıyla uzaya fırlatıldı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan açıklamada, uzay aracının kızıl gezegenin atmosferini ve toz fırtınalarını inceleyeceği belirtildi. Araç, Mars’a Rus proton roketinin yardımıyla ulaşacak.

Bir yörünge ve iniş aracından oluşan insansız uzay aracı, Mars atmosferindeki metan gazını ve diğer gazları ölçecek. İniş aracı ise gezegenin yüzeyindeki toz fırtınalarını analiz edecek. Uzay aracının Kazakistan’dan gökyüzüne fırlatılması, Avrupa Uzay Ajansı tarafından canlı olarak yayınlandı.

Uzay aracının önümüzdeki ekim ayında Mars’a ulaşması öngörülüyor. Mars’a yaklaşıldığında Schiaparelli adını taşıyan iniş aracı, kızıl gezegenin yüzeyine inmek için ana araçtan ayrılacak. Schiaparelli’nin yüzeye inişi sırasında yaklaşık 21 bin kilometre hıza ulaşması bekleniyor.

Schiaparelli’nin pil ömrü iki ila dört gün arasında değişeceği için Mars’taki toz fırtınalarına ilişkin gözlemler sınırlı olacak. Ancak Trance Gas adını taşıyan yörünge aracı, 2022’ye kadar Mars’ın atmosferini incelemeyi sürdürecek. İlk etapta ExoMars projesinde ESA ve NASA’nın birlikte çalışması planlansa da, finansal sıkıntılar nedeniyle Amerikalılar projeden çekilmişti. ESA’nın 2018 ve 2020 arasında yine Rusya desteğiyle bir uzay aracını daha Mars’a göndermesi planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER