İncelemelerManşetler

EVOTAB X7-HD İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung, Sony, ASUS, Acer gibi üreticilerin Android tabletleriyle ilgili haberleri ve bu ürünlerin incelemelerine bu sayfalarda yer veriyoruz. Teknoloji mağazalarında her geçen gün daha fazla çeşit gördüğümüz tablet tezgahında bu tabletlerin yanında daha düşük fiyata satılan giriş seviyesi Android tabletlere de rastlıyoruz. Bunlar bir tablet için bütçesini zorlamak istemeyenlere uygun fiyatlarda tablet deneyimini yaşama fırsatı sunuyor. Üst segmentte nasıl büyük şirketler rekabet ediyorsa, bu segmentte de benzer bir rekabet söz konusu. İşte o rekabete Evotronics adlı yeni bir şirket, EVOTAB markası altında sunmaya başladığı tabletlerle katılıyor.

evotab-x7-hd-inceleme-00022

Evotronics’in ilk ürünü olan EVOTAB X7-HD bir süredir test merkezimizde bulunuyor. 7 inç ekran, 1.2 GHz tek çekirdekli Cortex A8 işlemci gibi mütevazı donanım bileşenleri barındıran bu tablet biraz birinci nesil iPad’i andıran farklı tasarımıyla ilgimizi çekti. 299 TL gibi oldukça uygun bir fiyatla pazara giren bu tablet kullanıcılarına nasıl bir performans vadediyor? Yazının devamında yer alan EVOTAB X7-HD incelemesinde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video İnceleme


[one-third]

[/one-third]

Donanım

173 x 132 x 12 mm’lik boyutlara ve 306 gr. ağırlığa sahip olan Evotab X7-HD’nin tasarımı doğrusunu söylemek gerekirse Apple’ın birinci nesil iPad’ini fazlasıyla andırıyor. Ancak ürünün bir çakmanın bayağı havasına sahip olmadığını belirtelim. Tabletin boyutları ve hafifliği onun tek elle rahatlıkla kullanılmasına olanak sağlıyor. Arkanın dışa doğru kavisli şekilde tasarlanması da buna yardımcı oluyor. Bu arada Evotab X7-HD’nin ekranının yerleşimi de alışılmışın biraz dışında. 7 inç’lik ekranı çevreleyen çerçevenin uzun kenarları kısa kenarlara göre daha kalın şekilde geliştirilmiş. Bu durum özellikle tableti dikey şekilde tutup kullanırken yardımcı oluyor, bu şekilde baş parmağın tabletin büyük bir bölümünden destek alması ve bu şekilde tabletin daha rahat tutulması sağlanıyor.

Evotab X7-HD’nin ekranının dışında kalan bölüm alüminyumdan üretilmiş. Bu alüminyum çok kaliteli olmasa da tablete belirli bir sağlamlık katmayı başarıyor. Bununla birlikte alüminyum kasa çizilmelere karşı da bir hayli dayanıklı görünüyor. Sadece ön paneli çevreleyen bölümde ufak bir çizilme mevcut, bunu da nazar boncuğu olarak nitelendirebiliriz. Bu arada Evotab X7-HD’nin alüminyum kasasının pürüzü az yüzeyi de tabletin rahat bir şekilde, elden kaymacak şekilde tutulup kullanılmasına yardımcı oluyor.

Galeri: EVOTAB X7-HD
[nggallery id=1076]

Evotab X7-HD’nin giriş çıkış birimleri açısından zengin olduğu söylenebilir. Ön tarafta, ekranın hemen üstünde 0.3 megapiksellik bir kamera bulunuyor ki, bu kamera cihazın tek kamerası olma özelliği taşıyor. Bu kamera da Skype, Fring gibi uygulamalar üzerinden görüntülü görüşme gerçekleştirmek için ayrılmış. Her ne kadar boyutları düzgün fotoğraf çekmeye yetecek kadar küçük olsa da, Evotab X7-HD’yi geliştirenler de bu tabletin esas amaçlarından bir tanesinin fotoğraf çekmek olmadığını düşünmüş olmalılar.

evotab-x7-hd-inceleme-00001

Tabletin üst kenarında soldan sağa doğru sıfırlama tuşu, durum gösterge lambası, ki bu lamba tablet açık olduğu sürece mavi ışık gösteriyor, microUSB portu, mini HDMI portu, microSD kart yuvası ve ses kademe tuşları yer alıyor. Solda güç butonu yer alırken sağda da “geri” işlevini gören bir tuş yerleştirilmiş. Bu iki kenara karşılıklı olarak yerleştirilmiş tuşları karıştırmanız muhtemel. Ekran kilit tuşu çok kullanılsa da, Android 4.0 Ice Cream Sandwich yüklü olan tablette bu fiziksel geri tuşunun çok fazla kullanılmasına gerek kalmıyor, ne de olsa ekran üzerinde dokunarak rahatlıkla kontrol edilecek bir tuş bulunuyor. Evotab X7-HD’nin alt tarafına da güç girişi, 3.5 mm.’lik kulaklık jakı ve dahili mikrofon yerleştirilmiş. Arkada da dahili hoparlör bulunuyor.

evotab-x7-hd-inceleme-00009

Evotab X7-HD’nin sahip olduğu 7 inç’lik ekran 1024 x 600 piksel çözünürlük desteğine sahip. Makul sayılabilecek bir piksel yoğunluğuna sahip olan ekranda gösterilen yazı ve grafiklerin keskinliği tatmin edici seviyede. Parlaklık konusunda fazlasıyla iyi olan ekran kontrast açısından da beklentileri karşılayacak nitelikte. Görüş açısının da iyi olduğu söylenebilir. Her ne kadar görüş açısı arttıkça renk tonlarında hafif değişimler görmeye başlasak da ekran üzerindeki görüntü ve yazılar rahat bir şekilde görülecek şekilde kalmayı başarıyor. Güneş ışığı altında da ekran üzerinde nelerin bulunduğunu rahatlıkla seçmeye yetecek görüşü sunmayı başarıyor.Beş noktalı çoklu dokunma desteğine sahip olan ekranın dokunmaya verdiği tepkilere gelecek olursak, bu fiyat segmentindeki tabletlerde gördüğümüz o sürtünme hissi bu tablette de var. Bir arayüzden diğerine geçmek için sürükleme yapmanız gerektiğinde bunu biraz daha sert şekilde yapmalısınız. Onun dışında ekranın dokunmaya verdiği tepkilerin yeterli hızda olduğu söylenebilir.

evotab-x7-hd-inceleme-00017

Evotab X7-HD’nin içinde 1.2 GHz’lik tek çekirdekli ARM Cortex A8 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 512 MB RAM ve 4 GB kapasiteli dahili bellek eşlik ediyor Daha fazla depolama kapasitesi isteyenler 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvasından yararlanabilir. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi dahili olarak yer alırken tabletin kutusundan çıkan özel bir bağlantı kablosu yardımıyla microUSB portu üzerinden 3G destekli USB modemler de Evotab X7-HD’ye bağlanabiliyor. Mini HDMI portu da HDMI 1.4 desteği sayesinde harici ekranlara daha kaliteli görüntü aktarımına izin veriyor.

Yazılım

Evotab X7-HD Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich ile çalışıyor. Kullanıcı arayüzü açısından Ice Cream Sandwich’in ham kullanıcı arayüzünün dışına çıkılmamış. Aslında bu yerinde bir karar olmuş. Böylelikle zaten kısıtlı donanım kaynaklarına sahip olan tabletin bir de kullanıcı arayüzünün yaratacağı ek yükle bunalmasının önüne geçilmiş. Ice Cream Sandwich’in tablet arayüzünden alıştığımız geleneksel giriş ekranı karşımızda duruyor. Aynı şekilde klasik ICS bileşenleri de bileşenler arayüzünde ana ekrana sürüklenerek bırakılmak için bekliyor.

evotab-x7-hd-arayuz-fotograflari-00005

Evotab X7-HD’nin dikkatimizi çeken bir noktası tablet yatay şekilde tutulurken ekranın alt kısmında yer alan navigasyon çubuğu üzerinde ek kontrollerin belirmesi. Sol alt köşede alıştığımız geri, ana ekran ve çoklu görev tuşlarının hemen yanında ses açma ve ses kısma tuşlarıyla menü kısayolu bulunuyor. Menü ikonuna dokunarak duvar kağıdını değiştirme, uygulamaları yönetme ve sistem ayarlarını görme gibi işlevlere ulaşabilirsiniz. Söz konusu ek kontroller tablet dik şekilde kullanılmaya başlandığında kayboluyor.

evotab-x7-hd-arayuz-fotograflari-00004

Uygulama menüsüne baktığımızda Evotab X7-HD’ye çeşitli uygulamaların önceden yüklendiğini görüyoruz. APK Installer adı verilen uygulama Google Play Store dışından Android uygulamalarının apk paketlerinin cihaza aktarılmasıyla birlikte rahatça yüklenmesine yardımcı oluyor. Documents To Go uygulaması ofis işlerini üstlenirken File Manager da tabletin dahili belleği veya takılacak microSD kart üzerindeki dosyaların yönetimini sağlıyor. Kobo adı verilen e-kitap mağazasının Android okuyucusu da dikkat çeken eklentiler arasında. Task Manager uygulaması tablet üzerinde çalışan uygulamaları ve görevleri görme, gereksizleri boşaltarak RAM’de yer açma fırsatı veriyor. Screenshot ER uygulamasının varlığı da güzel, bu sayede Android cihazlarında düzgün bir ekran görüntüsü alma aracı bulma zahmetinin de önüne geçilmiş.

evotab-x7-hd-arayuz-fotograflari-00006

Evotab X7-HD’de çeşitli Google servislerine ait uygulamalar da yüklü geliyor. Ancak bu uygulamaların sayısı diğer Android telefonlarda gördüğümüze göre biraz daha düşük. Örneğin başka Android telefonlarında yüklü şekilde gelen Google+’yı Google Play Store’dan indirmek zorunda kaldık. Google Play Store demişken, Android uygulama mağazası üzerinden ücretli veya ücretsiz uygulamalar indirmek mümkün. Ancak Google Play Store’un kapsamı orta veya üst seviye Android cihazlarındakine göre çok az daha düşük gibi. En basit örnekle, Teknoblog’un Android uygulaması Android 4.0 desteğine sahip olmasına karşın bu cihaz tarafından desteklenmiyor. Aslında bu noktada Google’ın koyduğu çeşitli kısıtlamaları sorumlu tutmak gerekiyor.

Performans, Batarya ve Kullanım

Evotab X7-HD performans konusunda kafa karıştırıcı bir tablo çiziyor. Tabletin sahip olduğu 1.2 GHz’lik tek çekirdekli Cortex A8 işlemci ve 512 MB RAM gerçekleştirdiğimiz Quadrant ve AnTuTu benchmark testlerinde HTC veya Samsung’un tek çekirdekli işlemci barındıran telefonlarına kafa tutacak sonuçlar elde etmeyi başarıyor. İnternet tarayıcısının performansını test ettiğimiz SunSpider Benchmark testinde de Evotab X7-HD bulunduğu sınıfa göre fena sayılmayacak bir sonuç elde etmeyi başardı.

evotab-x7-hd-arayuz-fotograflari-00001

Aslında doğrusunu söylemek gerekirse, 300 TL gibi bir fiyata sahip olan tablete göre oldukça düzgün, memnuniyet verici bir performansla karşılaştığımızı söylemeliyiz. Bununla birlikte tabletin çoklu görev ile ilgili birtakım sorunları var gibi görünüyor. Şöyle örneklendirecek olursak, bir yandan Google Play Store üzerinden bir uygulamayı indirip kurarken bir yandan başka bir işle uğraşmak tableti biraz zorlayabiliyor. Ya da internet tarayıcısında bir sayfa yüklenirken o sayfaya girmektan vazgeçip adres çubuğuna dokunup yeni bir adres yazmaya başladığınıza yazı yazma işleminde duraklamalar yaşanıyor. Bunu bir kenara bırakacak olursak, tabletin işini düzgün şekilde yaptığını söyleyebiliriz.

evotab-x7-hd-arayuz-fotograflari-00002

İnternet tarayıcı performansını biraz daha açacak olursak, Evotab X7-HD fiyatına göre düzgün bir internette gezinme performansı sunuyor. Masaüstü web sitelerini düzgün bir şekilde görüntülemeyi başaran internet tarayıcısı bu gibi sayfaları açarken ufak bir bekleme süresi yaşatabiliyor. Sayfa içinde yakınlaştırma ve kaydırma, yazılara ekrana sığdıracak şekilde yeniden düzenleme işlemleri de tatmin edici şekilde yapılıyor. Evotab X7-HD’nin yerleşik mobil internet tarayıcısı Adobe Flash desteğine de sahip. Böylelikle Flash animasyon veya banner barındıran siteleri eksiksiz bir şekilde görüntüleyebilir veya Flash tabanlı videoları rahatlıkla izleyebilirsiniz.

evotab-x7-hd-arayuz-fotograflari-00003
SunSpider Benchmark Sonucu: 3671.6 ms +/- %1.9

Evotab X7-HD’de 3700 mAh’lik bir batarya bulunuyor. Katalog değerlerine bakıldığında bu batarya 4 saate kadar HD video izleme, 8 saate kadar internette gezinme ve 12 saate kadar müzik dinleme imkanı sunuyor. Ekranı yarı seviye parlaklığa ayarlayarak gerçekleştirdiğimiz video döngü testinde 4 saate yakın sonuca ulaşmayı başardık. Bu durum katalog değerlerinin boş olmadığını gösteriyor. Tabii ki, Flash tabanlı videoları izlemek doğal olarak pil ömrünü biraz daha çabuk tüketiyor. Genel olarak konuşacak olursak bu tablet bir günü rahatlıkla çıkaracak kapasiteye sahip gibi görünüyor.

Evotab X7-HD’nin önünde yer alan 0.3 megapiksel çözünürlüklü kamera fotoğraf ve video çekimi için pek elverişli görünmese de tablette bir kamera uygulaması bulunuyor. Bunu kullanarak kendi fotoğrafınızı veya zor da olsa başka objeleri veya manzaraları fotoğraflayabilirsiniz. Bu ön kamera genellikle iletişim ihtiyacı için düşünülmüş ve Skype uygulaması da bunu karşılamak için tablete önceden yüklenmiş.

evotab-x7-hd-inceleme-00020

Evotab X7-HD aksesuar açısından da büyük bir güzellikle geliyor. Cihazın kutusundan bu tablet için tasarlanmış özel bir deri kılıf çıkıyor. İçi de kadifeyle kaplanmış bu özel kılıf sayesinde Evotab X7-HD’yi dışarıda rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Kılıfın sağlam ve kalın yapısı tableti düşmelere karşı fazlasıyla koruyacaktır. Üstelik bu kılıf özel yapısı sayesinde tablet için bir stand vazifesi de görüyor. Video izlerken veya görüntülü görüşme yaparken kılıfı katlayarak tabletin ekranını izlemeye uygun konuma getirebilir, böylelikle ellerinizi özgürlüğe kavuşturabilirsiniz. Bu kılıf sayesinde Evotab X7-HD’nin bir ajanda görünümü kazandığını da söylemek gerek.

Multimedya

Evotab X7-HD’nin bizi en çok şaşırttığı noktalardan bir tanesi video desteği oldu. Test ettiğimiz ürünlerde 720p kalitesinde .mkv videolara özellikle bakarız. Bunların oynatılıp oynatılmaması bizim için önemli bir kriterdir. Evotab X7-HD bu testten başarıyla geçerek bizi şaşırttı. Cihazda yüklü gelen 2160P uygulaması MKV(H264), MKV(H263), AVI, MPEG formatlarını tanımaya ve düzgün bir şekilde oynamaya olanak sağlıyor. Ancak bu uygulamayı alt yazı desteği konusunda biraz zayıf bulduk. Bu nedenle Google Play Store üzerindeki üçüncü taraf uygulamalara başvurmanız iyi olabilir.

evotab-x7-hd-inceleme-00026

Müzik tarafında MP3, AAC, WMA, AC3, AMR-nb/wb gibi ses formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Müzik işi Ice Cream Sandwich’in yerleşik müzik uygulamasına emanet. Google Play Store’dan internet radyo veya müzik uygulamaları da indirerek tablet üzerinde internetten müzik dinleme keyfi yaşayabilirsiniz. Tabletin arkasındaki hoparlörün ses çıkışı bir tabletten beklenecek seviyede, yeterli sayılır.

Evotab X7-HD, HDMI 1.4 destekli mini HDMI portu üzerinden görüntü çıkışına da izin veriyor. Cihazın kutusundan HDMI kablosu çıkmıyor. Dışarıdan edineceğiniz bir HDMI kablosu yardımıyla film izleme keyfini TV’ye taşımanız mümkün.

Sonuç

Evotab X7-HD teknik özellikleri bakımından çok çekici durmasa da, cihazı elinize alıp kullanmaya başladığınızda teknik özelliklerin yaratabileceği ön yargılı tutumun değişmesi kuvvetle muhtemel. Tablet performans açısından teknik özelliklerini yansıtacak karakter sergiliyor, ancak bazen şaşırtacak şekilde bu performansın üstüne çıkıyor. 720p HD videoları düzgün bir şekilde oynatabilmesi buna örnek. Öte yandan tabletin ekranı da kendi segmentindeki diğer tabletlerin ekranına göre biraz daha kaliteli bir görsellik sunuyor.

evotab-x7-hd-inceleme-00011

Evotab X7-HD’nin kutusundan ona uygun olarak tasarlanmış bir kılıfın çıkıyor olması da memnun edici ayrı bir faktör. Bu kılıfı da hesaba katıp Evotab X7-HD’yi öyle değerlendirecek olursak piyasada 299 TL’lik etiketle satılan Evotab X7-HD’nin adını fiyat-performans oranı yüksek tabletlerin arasına yazabiliriz. Tablet için fazla para ödemek istemeyen, bununla birlikte bir tabletten çok fazla beklentisi olmayan kullanıcılar Evotab X7-HD’yi değerlendirmeye almalı.

İLGİLİ HABERLER