İncelemelerManşetler

Eviocam Bulut Kamera İncelemesi

eviocam inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bugün evinizde veya iş yerinizde güvenlik amacıyla, çocuklarınızı uzaktan izlemek için veya diğer nedenlerden dolayı bir kamera çözümü kurmak istediğinizde, karşınızda farklı seçenekler bulunuyor. Bunlardan bir tanesi piyasada satılan internet bağlantı özellikli kameralardan satın alıp bunların kurulumu için zorlu, biraz da uzmanlık gerektiren süreçlerden geçmek. Bu tür kameralara uzaktan bağlanarak izlemeniz mümkün. Ayrıca bazı modellerde SD kart yuvası bulunuyor, böylelikle görüntü kaydı da yapmanıza imkan veriliyor. Bir diğer seçenek ise bir şirket ile anlaşarak anahtar teslim kamera çözümünü satın almak. Bu çözüm tüketicileri her ne kadar hiçbir zahmete sokmasa da, maliyet açısından diğerlerine göre daha yüksek bir fatura çıkabileceğini söylemek gerekiyor.

Bir de son zamanlarda giderek daha fazla şekilde görmeye başladığımız bulut tabanlı kamera çözümleri bulunuyor. Bu çözüm kapsamında yine ilk saydığımız seçenekte olduğu gibi kameranızı kendiniz satın alıyorsunuz. Ancak bu kamera hem kolay kurulum imkanıyla hem de internet üzerinde görüntü depolamayı sağlayan bulut kamera çözümüyle birlikte geliyor. İşte Eviocam bulut kamerası bu sınıfa giriyor. Bir süredir bu kamera çözümünü test ediyoruz. Şimdi de izlenimlerimizi aktarma zamanı geldi.

Eviocam şık alüminyum gövdeye ve parlak siyah ön panele sahip. 93.5 x 88.7 x 41 mm.’lik boyutlara ve 190 gr. ağırlığındaki kamerayı her yere de rahatlıkla taşımak mümkün. Yuvarlatılmış köşeleri de kameraya değerli bir hava katıyor. Doğrusu Eviocam çoğu evin tasarımına uyum gösterecek, ev konusunda genelde hassas olan kadınların bile içine sinen bir ürün olacaktır. Kamera bölümümenteşeli yapısı sayesinde farklı açılarda kullanıma izin veriyor. Menteşeyardımıyla kameranın duruş açısını artırarak bir masa veya vitrin rafında kararlı şekilde durmasını sağlayabileceğiniz gibi, kutusundan çıkan aksesuar yardımıyla bir duvara monte edip bu şekilde de kullanabilirsiniz.

Eviocam’de 1/4″ CMOS sensör kullanıyor ve bu sensör 1280 x 720 piksel çözünürlükte görüntü desteği sunuyor. Kameranın ön yüzünde yer alan 11 adet kızılötesi LED ışık sayesinde karanlık ortamlarda bile çekim yapılabiliyor. Bunun yanı sıra kamera üzerinde bulunan hoparlör ve mikrofon sayesinde iki yönlü sesli iletişim de sağlanabiliyor.

Eviocam’in arkasında mini-USB portu ve sıfırlama düğmesi yer alıyor. USB portu kameranın güç girişi için kullanılıyor, bunun dışında veri aktarımı veya kamerayı doğrudan bilgisayara bağlamak gibi bir iş için kullanılmıyor. Ethernet portu ise yok, bu da bağlantının Wi-Fi üzerinden gerçekleştirildiği anlamına geliyor. Ayrıca kamera üzerinde bir dahili depolama birimi veya bellek kartı yuvası da yer almıyor.

Eviocam’in kutusundan çıkanlara baktığımızda; kameraya ek olarak 5V güç adaptörü, 3 metrelik ince USB kablosunun bulunduğunu görüyoruz. Kamerayı duvara veya tavana monte etmek isteyenler düşünülerek plastik bağlantı aparatı ile dübel ve vidalar da kutu içeriğine dahil edilmiş. Bu arada Eviocam’in kutusu oldukça hoş tasarlanmış, pahalı bir ürün görünümünü yansıtan havası olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Eviocam üzerinde bir Ethernet portu bulunmuyor; 802.11b/g/n Wi-Fi desteği sayesinde kamera modemle kablosuz bağlantı üzerinden erişim kuruyor. Kurulum için akıllı telefon veya tabletin kullanılmasının yeterli olması da bu ürünü çekici kılan başlıca özelliklerin başında geliyor. Böylelikle kamerayı öncelikle modeme bağlayıp daha sonra bir bilgisayar yardımıyla ağ bilgilerini atama ve diğer kurulum işlemlerini yapma gibi zahmetlere girişmek gerekmiyor.

Eviocam’in fiziksel kurulumunu yaptıktan sonra akıllı telefon veya tabletinize iVideon uygulamasını kurmanız gerekiyor. Bu uygulamanın iOS ve Android versiyonları mevcut. Uygulamayı yükledikten sonra öncelikle kamerayı altına atayacağınız bir hesap açmanız gerekiyor. Daha sonra uygulamaya kablosuz ağ şifrenizi girmeniz yeterli oluyor. Bundan sonrasını iVideon yazılımı kendisi hâllediyor, sizden tek istediği ürettiği QR kodunu kameraya tutup okutmanız oluyor. Bu işlemler bir dakikadan biraz fazla sürede tamamlanıyor ve Eviocam kullanıma hazır hâle geliyor.

Kameranın kurulumu tamamlandıktan sonra, tüm kontrol ve izleme işlemlerini iVideon üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Eğer birden fazla Eviocam satın aldıysanız, bunları farklı noktalara kurup aynı hesap altına tanımlayabilir, böylelikle tüm kameralara tek bir yeren erişip onları kontrol edebilirsiniz. Dediğimiz gibi, tüm kontrol ve takip işlemlerini mobil uygulamadan gerçekleştirmenin yanı sıra, iVideon’un web sitesi iVideon.com üzerinden de kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapıp aynı işlemleri gerçekleştirmek mümkün oluyor. Mobil uygulama buluta kayıt ve hareket algılama gibi kontroller bakımından biraz daha kolay ve rahat erişilebilir bir arayüz sunuyor. Ancak daha karmaşık işlemler için web üzerindeki kontrol panelini tercih edebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Eviocam ile 720p kalitesinde kayıt yapılabiliyor. Görüntü kalitesi elle seçilebileceği gibi, bağlantı hızına ve kalitesine göre otomatik olarak ayarlanıyor. 16:9 görüntü oranına sahip görüntüler oluşturan kameranın 120 derecelik geniş bir açısı bulunuyor. Aslında döndürülebilir kameralar biraz daha fazla esneklik ve odanın daha geniş kısmını kontrol etme imkanı sunması bakımından tercih edilebilir, ancak sabit yapıdaki Eviocam’in bu geniş açısı odanın büyük bir bölümünü görme fırsatı sunuyor. Eğer Eviocam’i odanın bir köşesine ve özellikle tavan ile duvar birleşimine konumlandırırsanız, odanın neredeyse tamamını görüş alanına almanız mümkün hâle gelecektir.

Mobil uygulamada veya web sitesinde görüntüleri izlerken ortam sesini de duymanız mümkün oluyor. Ses kalitesi oldukça iyi, odadakilerin neler söylediğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. Üstelik hem iOS hem de Android uygulamasında, uygulamadan çıksanız bile arka planda çalışmayı sürdürüyor, böylelikle odadaki sesi uzaktan dinlemeye devam etmeniz mümkün. Eğer evde çocuğunuzu bakıcısıyla baş başa bıraktıysanız ve onları izlemesiniz bile seslerini sürekli duymak isterseniz, bu özellik epey kullanışlı olacaktır.

Ses iletimi tek yönlü değil, kameranın üstünde yer alan hoparlör sayesinde siz de sesinizi karşı tarafa duyurabilir, bu şekilde kameranın bulunduğu odadaki kişilere komut verebilir veya onlarla sohbet edebilirsiniz. Bunun için kamera veya web sitesindeki mikrofon ikonunu bas-konuş şeklinde kullanmanız yeterli oluyor. Kameradan gelen ses bir telsizden çıkan sese benziyor, çok berrak değil, ancak ne denildiği rahatlıkla anlaşılıyor.

Eviocam’i kullanışlı kılan unsurlardan bir tanesi de bulut tabanlı kayıt ve izleme imkanı sunması. Kamera bu hizmetler için farklı kamera modellerini destekleyen iVideon platformunu kullanıyor. iVideon hem uygulamaları hem de web sitesiyle bir hayli kullanışlı, ayrıca farklı ihtiyaçlara göre hazırlanmış paketleriyle esnek çözüm imkanı da sunuyor. Ücretsiz olan Online paketinde son 24 saatin temel etkinliklerini buluta kaydetme, hareket veya ses algılandığında bildirimle uyarma, sınırsız yerel arşiv; sınırsız sayıda, toplam 1 saatlik uzunluğa sahip video arşivini bir dosyaya aktarma, en fazla iki kişiye kamera erişimi gibi imkanlar bulunuyor. Ücretli paketlerde ise sürekli ve daha fazla gün boyunca kayıt, daha fazla uzunlukta videonun dışarı aktarılması, daha fazla kişiye kamera erişimi sunulması gibi imkanlar bulunuyor.

Çoğu kullanıcı için temel paket, yani ücretsiz olan Online paket ihtiyaç görecektir. Ancak çocuk sahibiyseniz ve gündüzleri çalışıyorsanız, bulut kayıt özellikli bir plana geçerek çocuğunuzun günü nasıl geçirdiğini akşam eve geldiğinizde izleyebilirsiniz. Ya da tatile gidiyorsanız ve siz evden uzakta olduğunuz süre boyunca nelerin olup bittiğini her gün düzenli şekilde kontrol etmek istiyorsanız, bulut kayıt özelliği sayesinde geriye dönük izleme yapabilirsiniz. Sadece tatilde olduğunuz zaman için ücretli abonelik alabilir ve daha sonrasında yine temel plana geri dönebilirsiniz. Bu esneklik sunuluyor.

Hareket ve ses algılanmasını aktif hâle getirip, aynı zamanda bildirimleri de etkinleştirdiğiniz takdirde, iVideon uygulaması bir hareket veya ses tespit edildiğinde bildirim gönderiyor. Her hareket veya seste bildirim gelmesi rahatsız edici olduğu için bu ayarı çoğunlukla kapalı tutmayı tercih ettik. Bunun dışında olay klipleri özelliğini etkinleştirerek, hareket veya ses algılandığında olay akışına kısa bir video klip gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kameranın önünde bir kişi geçtiğinde veya bir ses duyulduğunda, kısa sürelik bir video klip kaydediliyor ve bu video buluta yükleniyor. Olay klipleri kullanışlı, ancak bu özellik nedeniyle internet üzerinden yüklenen dosya miktarı artacağı için kotanız çabuk dolabilir veya adil kullanım noktasına hızlı şekilde erişebilirsiniz.

Algılanan hareketler veya sesler, kaydedilen video klipler Olay akışı (Events) olarak adlandırılan bir bölümde gösteriliyor. Facebook ve benzeri sosyal ağlardaki haber kaynağına benzeyen bu bölüm sayesinde evinizde nelerin olup bittiğini görebilir, eğer olay kliplerini etkinleştirdiyseniz, eskiye dönük görüntüleri izleyebilirsiniz.

GALERİ: iVideon mobil uygulama ve web sitesi ekran görüntüleri

Eviocam şık ve esnek tasarıma sahip olan, evlerde de eğreti durmayacak, evin genel düzenini ve tasarımını bozmayacak bir ürün olma özelliğini taşıyor. Belki motorlu bir yapıyla döndürülebilir özelliğe sahip olsaydı, daha güzel olabilirdi, ancak düzgün şekilde konumlandığında, 120 derecelik geniş açılı lensiyle odanın hemen hemen tamamına hakim bir görüş açısı yakalamak mümkün oluyor. Basit kutu içeriği, bunun yanı sıra port konusunda da sadeliği koruması ürünün temel mantığını yansıtıyor. Sadece bir akıllı telefon veya tabletle kolay şekilde kurulması da basitliğin ürünün kutusunu açıp kurduktan sonra da devam ettiğini gösteriyor. Hem mobil uygulamaları hem de iVideon web sitesi üzerinde sunulan kontrol merkezi de sade, kolay anlaşılır kullanıcı arayüzüyle temel seviyedeki kullanıcıların bile bu kamerayı kolaylıkla yönetmesini sağlıyor. Görüntü kalitesi de iyi seviyede.

Eviocam şu sıralar indirimli olarak, 499 TL’ye sunuluyor. Bu fiyata uzaktan izleme, hareket ve ses bildirimi alma gibi özellikler dahil. Ancak daha uzun bulut kayıt seçeneklerinden yararlanmak istiyorsanız, uygulama üzerinden istediğiniz zaman satın alabiliyorsuz. Yani ürünü satın aldıktan sonra bulut kayıt hizmeti için ödeme yapmalısınız. Bu hizmet için bir süreklilik zorunluluğunun bulunmaması da olumlu bir özellik olarak nitelendirilebilir.

Sonuç olarak, Eviocam kullanıcılara esnek bir çözüm sağlıyor. Esnekliği hem ürün tasarımında hem de kullanım sırasında görüyoruz. Bu kamera yardımıyla ev veya iş yerinde kendi güvenlik çözümünüzü kendi başınıza rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER