Teknoloji

Evernote Market kapılarını kapatıyor

evernote market

Evernote bundan üç yıl önce cesur bir adım atmış ve platformlar arası not alma uygulamaları içinde lider konuma gelen markasını defter, sırt çantası ve cüzdan gibi “yaşam tarzı” ürünlerinde kullanmaya başlamıştı. Şirket, üç yıl devam eden maceranın ardından bu girişimin başarısızlıkla sonuçlandığını kabul etti. Evernote Market adını taşıyan fiziksel ürün mağazasının kapıları 3 Şubat itibarıyla kapanacak ve şirket kendi yaşam tarzı ürünlerini üretmeye son verecek. Defter, stylus ve tarayıcı gibi Evernote markalı bazı ürünlerin üretimi ise Moleskine, Adonit ve Fujitsu gibi iş ortakları tarafından sürdürülecek.

Evernote Market’i kapatma kararının altında yatan gerekçe henüz bilinmese de, şirketin pahalı ürünlerini kârlı satışın bir yolunu bulamamış olması muhtemel nedenler arasında sayılıyor. Evernote bir sırt çantası için 242 dolar, cüzdan içinse 100 dolar isteyerek ürünlerinin “lüks” damgasını yemesine neden olmuştu. Şirketten yapılan açıklamada toplamda 800 bin Evernote Moleskine not defteri, 300 bin Jot Script kalem ve 20 bin ScanSnap tarayıcı satıldığı belirtildi. Kalem ve tarayıcı stoklarının tükenmiş olması, Evernote’un söz konusu ürünlerin satışını kararını açıklamadan önce durdurduğunu gösteriyor. Evernote, mağazadan 3 Şubata kadar alışveriş yapılabileceğini açıkladı.

Evernote’un yaşam tarzı ürünleri satan mağazasının kapanması, şirketin köklerine dönüş girişiminde yeni bir adım niteliği taşıyor. Eski CEO Phil Libin geçtiğimiz temmuz ayında görevinden ayrılmış ve koltuğu eski Google Glass yöneticisi Chris O’Neill’a bırakmıştı. O’Neill Evernote bünyesinde öncelikli olarak bir satış ekibi oluşturma yoluna gitmiş ve şirketi halka arza hazırlamaya başlamıştı. Şirket, geçtiğimiz eylül ayında iş gücünde yüzde 13’lük bir kesintiye gitmiş ve 47 çalışanıyla yollarını ayırmıştı. Evernote, aralık ayında ise Pebble akıllı saat uygulaması, Skitch ve Clearly tarayıcı eklentisi gibi fazla kullanılmayan ürünlerini sonlandırmıştı.

Evernote’un özünde bir yatırım şirketi olduğunu hatırlatan şirketin ortaklık ve aksesuar ürünlerinden sorumlu direktörü John Hoye, gelecekteki çalışmalarının Evernote deneyiminin inşası ve mükemmelleştirilmesi üstüne kurulu olacağını belirtti. Hoye, Evernote’un Adonit, Moleskine ve Fujitsu ile olan işbirliklerine benzer ortaklıklara açık olduğunu da dile getirdi. Evernote yöneticisi, Evernote Market’in insanları şirketin sunduğu bir ürüne para kullanmaya çektiğini belirtti ve müşterilerin yüzde 50’sinin ilk kez mağaza yoluyla Evernote’a para ödediğini sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER