Teknoloji

Evernote iOS Uygulaması İncelemesi

Yapımcıları tarafından ”harici beyin” olarak tanımlanan Evernote’un iOS uygulamasının 5.0 sürümü yayınlandı. Kullanıcılarının farklı formatlarındaki notlarını çevrimiçi olarak saklayıp, onlara farklı cihaz ve platformlarda erişme imkanı sağlayan uygulamanın iOS versiyonunun en yeni sürümünde baştan aşağı yenilenen tasarım dikkat çekiyor. iOS 5.0 ve üstü işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılabilen uygulamada ilk dikkatleri çeken ise kullanım kolaylığı oluyor.

Ana ekranda kullanıcıları temel özelliklerin yer aldığı dosyalar ile yeni not ekleme, elle tarama ve de fotoğraf ekleme butonları karşılıyor. Evernote’un bir dosya çekmecesini andıran yeni arayüzü kullanıcıları servisi daha sık kullanma yönünde teşvik ederken, günlük yaşantıda rastlanması pek olası olmayan bir düzeni de kullanıcının önüne koyuyor. Evernote’un uzun sayılabilecek bir süredir aktif olduğu düşünülünce servisin özelliklerinin ve becerilerinden ziyade uygulamanın tasarımına odaklanılmış olması pek de şaşırtmıyor. Tasarım ile ulaşılan kullanım kolaylığının ekstra özellikleri de beraberinde getirmesi de ihtimaller arasında gösterilebilir.

Uygulamanın ana ekranı aracılığı ile notlara, defterlere, etiketlere, yerlere ve Premium özelliklere hızlı bir biçimde erişilebiliyor. Premium özelliklere erişiminde bir internet tarayıcısına olan ihtiyacın ortadan kalkmasının da yenilikler arasında olduğu belirtilirken, yine Premium kullanıcılar tarafından paylaşılan defterlerin de kolaylıkla tanınabilir olması bir diğer yenilik.

Notlar kısmına girildiğinde ise Notların küçük kartlar olarak gösterilmesi dikkat çekiyor. Böylelikle notların ön izlemesi çok daha pratik bir forma sokulmuş oluyor. Arayüzden sıyırılıp fonksiyon tarafına bakıldığı zaman ise not alma sürecinin oldukça hızlı bir hale getirilmesi dikkat çekiyor. Buna ek olarak etkiketlerin ve yerlerin de görülmesi servise dair en işlevsel noktalardan biri olarak göze çarpıyor. Yerlerin haritada işaretlenmesinde Open Maps ve TomTom’a ait haritalar kullanılıyor. Haritalar sayesinde notların nereden alındığını görmek mümkün hale geliyor. Ancak, fotoğraf barındıran notlarda fotoğrafın çekildiği yer notun da alındığı yer olarak gösterilebiliyor.

Evernote’un iOS uygulamasının iPad versiyonunda ise geniş ekran alanının nimetlerinden faydalanıldığı görülüyor. Bu geniş alan sayesinde iPad uygulaması kendisine özgü bazı özelliklere kavuşmuş durumda. iPad uygulamasına özgü bu özelliklerden birisi Defterler menüsünün daha görsel bir tasarıma sahip olmasıyken, bir diğer özellik olarak da ana ekranın üst kısmında yeni görüntülenmiş, düzenlenmiş ya da yeni oluşturulmuş notların gösterilmesi. Bu gibi benzer görsel alanlarda iPad’in geniş ekranından faydalanılsa da iki cihazdaki uygulama deneyimleri arasında bir farklılıktan söz etmek pek de olası değil.

Teknoloji dünyasında son dönemin yükselen değerlerinden biri olan Evernote’un iOS uygulaması App Store aracılığı ile ücretsiz olarak indirilebiliyor. Hesabını Premium’a yükselten kullanıcılar ise daha geniş bir bulut depolama alanı ile birlikte bazı ekstra özellikleri de kullanma imtiyazına sahip olabilirler.

İlgili >> App Store

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER