Manşetler

ETSI mobil cihazlarda entegre SIM kartlar için çalışıyor

Apple’ın iPhone’larında gömülü SIM kart kullandırmak istediği bir süredir söyleniyordu. Görünüşe göre Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Enstitüsü (ETSI) de aynı yöne doğru gidiyor. Yeni nano-SIM standardını belirleyen telekomünikasyon kuruluşu en sonunda son tüketici ürünlerinde ve mobil cihazlarda kullanılabilecek M2M (makineden makineye) uygulamaları için kullanımı uygun olanacak gömülü SIM kart standardını açıkladı.

eUICC veya Gömülü Evrensel Entegre Devre Kartı olarak adlandırılan yeni standart M2M endüstrisini hedeflemenin yanı sıra gömülü SIM kart taşıyacak cihazların da çerçevesini belirliyor. ETSI’nin bu eUICC’lere güvenli ve uzaktan erişimi mümkün kılıp bir mobil operatörden diğerine aboneliği yönetecek veya değiştirecek yeni standartlar veya yöntemleri belirlemesi gerekiyor. Aslında ETSI bu tarz eUICC’lerin mobil cihazlarda muhtemel kullanımının yollarını zaten araştırıyor, tüketici kullanımı veya cihazlar için aboneliklerin nasıl kurulup ayarlanacağına dair gereksinimlerin taslaklarını belirlemek için çalışıyordu. Hazırlanan taslakta bir mobil şebeke üzerineki aboneliklerin bir ayar profili veya LAN, WLAN, Bluetooth veya USB gibi diğer bağlantı mekanizmaları üzerinden gerçekleştirilebileceği öneriliyordu.

Yani kullanıcılar istedikleri mobil operatörü seçip, bir cihaz satın aldıktan sonra aboneliklerini kendileri ayarlayabilecek. Böylelikle mobil operatörlerin cihaz aktivasyonu üzerindeki kontrolü biraz olsun azaltılmış olacak. Apple gibi telefon üreticileri de bundan böyle farklı mobil operatörler için farklı SIM kartlarına uygun farklı ürün sınıfları oluşturmak zorunda kalmayacak.

İlgili – The Verge

İLGİLİ HABERLER