Manşetler

ETSI micro-SIM’den yüzde 40 daha küçük boyutlara sahip yeni nano-SIM kart formatını belirledi (güncellendi)

Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Enstitüsü (ETSI) yeni nano-SIM formatını duyurdu. Bu hafta içinde Japonya’da düzenlenen bir toplantının ardından belirlenen yeni tasarım mevcut microSIM formatındaki kartlara göre yüzde 40 daha küçük, 12.3 mm. en, 8 mm. boy ve 0.67 mm. kalınlığa sahip. Nano-SIM kartlar mevcut SIM kart tasarımlarıyla geri dönük uyumluluk taşıyacak şekilde ambalajlanacak.

Nano-SIM formatı belirleninceye kadar büyük mobil cihaz üreticileri arasında büyük bir çekişme yaşandı. Motorola, Nokia ve RIM üçlüsü Apple’ın teklif ettiği formatın karşısına başka bir formatla dikilde, geliştirdikleri formatın teknik açıdan kusursuz olduğunu, cihaza yerleştirildiğinde cihazın zarar görmesine neden olacak bir yapıda olmadığını iddia etti. Hangi tarafın formatının galip geldiğini ETSI’ye soran The Verge, kararın nasıl verildiği konusunda veya hangi teklifin seçildiği konusunda detay verilmeyeceği şeklinde bir cevap aldı. Kuruluş adına konuşan bir yetkili artık ETSI tarafından standartlaştırılmış 4FF formatının olduğunu, bundan böyle hangi şirketin teklifinin seçildiğinin önemli olmadığını, sektörün ortaklaşa bir karar verdiğini dile getirdi.

Apple’ın tasarımı ve Motorola – RIM ikilisinin uzlaşmacı tasarımı tam olarak aynı boyutlara sahip, aralarındaki tek fark Apple’ın rakipleri tarafından başvurusu yapılan teklife konu alan kartta iterek sokma ve yeniden iterek çıkarma mekanizmasına uygun ve böylelikle SIM tepsisinin kullanılmasına gerek bıraktırmayan bir çentiğin bulunması. ETSI standardın teknik özelliklerini açıklayıncaya kadar yapılan tekliflerden hangisinin seçildiğini tam olarak öğrenemeyeceğiz.

Güncelleme: PCWorld’ün haberine göre seçilen format Apple’ın teklif ettiği format oldu.

İlgili – ETSI
İlgili – The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER