Bilim

ESA’nın Juice uzay aracı Ay ve Dünya’dan ivme alarak Jüpiter’e yelken açıyor

esa juice jüpiter

Juice, gelecek yıl, hem Dünya hem de Ay çevresinde yerçekimi yardımlı bir uçuş yaparak, bu türde bir ilk olacak bir manevra gerçekleştirecek. Bu hafta, uzay aracı, 2024’te gerçekleşecek bu eşsiz uçuş öncesinde pozisyon almak için şimdiye kadarki en uzun manevrasını yaptı.

17 Kasım’da, Juice uzay aracı, yüzde 10’luk yakıtını tüketerek 43 dakika süren bir manevra gerçekleştirdi ve bu manevra ile hem Dünya hem de Ay ile gelecek yılki buluşma için doğru konuma geldi. Uzay aracı, Dünya’ya geri dönmeden önce Ağustos ayında ikinci bir manevra gerçekleştirecek ve ilk olarak Ay’ın, ardından Dünya’nın yanından geçecek.

Bu iki gök cisminin yerçekimi yardımıyla, yerçekimi asisti daha da etkili olacak. Uzay araçları genellikle Dünya uçuşlarından bir ivme kazanır, ancak bu, bir uzay aracının Ay’ı da kullanacağı ilk sefer olacak.

ESA’nın ESOC görev kontrol merkezindeki Uçuş Dinamikleri Mühendisi Julia Schwartz, “Bu, Juice’u gelecek yazın Dünya ve Ay ile karşılaşması için doğru yörüngeye koymak için yapılan iki parçalı manevranın ilkiydi. Bu ilk yanma, Juice’un hızını yaklaşık 200 m/s değiştirerek %95’lik bir iş yaptı,” dedi.

“Juice, yaklaşık 6000 kg toplam kütlesiyle, bugüne kadar fırlatılan en ağır gezegenlerarası uzay araçlarından biridir, bu yüzden bunu başarmak için çok fazla kuvvet ve çok fazla yakıt gerekti. Birkaç hafta içinde, Juice’un yeni yörüngesini analiz ettikten sonra, manevranın çok daha küçük ikinci kısmını gerçekleştireceğiz. Manevrayı iki bölüme ayırmak, motorun ikinci ateşlemesini kullanarak ilk ateşlemenin herhangi bir yanlışlığını düzeltmemize olanak tanıyor.”

Uzay aracının ana motorunu ateşlemek çok fazla yakıt tüketiyor, bu nedenle umut, manevranın ikinci bölümünden sonra, Juice’un ana motorunu, Jüpiter’in yörüngesine girmek ve yavaşlamak zorunda kalana kadar tekrar ateşlemesi gerekmeyecek. Yol boyunca daha küçük ayarlamalar, daha verimli bir yakıt kullanımı için daha küçük iticilerle yapılacak.

Dünya-Ay uçuşundan sonra, uzay aracının yolu, enerjisini artırarak Güneş’in yerçekiminden uzaklaşmasını ve Jüpiter’e doğru ilerlemesini sağlayacak Dünya ve Venüs’ün birkaç uçuşunu içeriyor.

Juice’un 2031’de Jüpiter’e varması planlanıyor ve yolculuğunu “Juice Şimdi Nerede?” web sayfasından takip edebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER