Teknoloji

Eric Schmidt’in gezisi Kuzey Kore’nin İnternet’in erdemlerini anlamasına yardımcı oldu

Google’ın eski CEO’su ve şimdiki yönetim kurulu başkanı Eric Schmidt geçtiğimiz hafta Kuzey Kore’ye düzenlediği geziyle tartışma yarattı. Özgür ve herkesin erişimine açık internetin ateşli savunucularından biri olan Schmidt’in Kuzey Kore gibi dünyanın internete bağlılık oranı en düşük ülkelerinden birine yaptığı gezi hem ilginç hem de bir o kadar kafa karıştırıcıydı.

Gezinin sona ermesinin ardından New Yorker yayın organından Evan Osnos, Schmidt’in temsil heyeti içinde yer alan ve Güney Kore’de Yonsei Üniversitesi’nde profesörlük yapan John Delury ile bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajda Schmidt ve heyetinin nelerle karşılaştığı ve eler yaptığı konuşuldu. Delury yavaş yavaş modernleşme yolunda adım atan Kuzey Kore’den bahsetti, ülke halkının kendi kendini izole etmenin yarattığı sorunların farkında olduğunun altını çizdi.

Delury, Kim Jong-un’un elonomik gelişme ve bilgi tabanlı bir ekonomi inşa etme konusuna büyük önem verdiğini dile getirdi. Konuştuğu Kuzey Korelilerin de bağlanabilirlik ile büyüme arasındaki ilişkinin farkında. Ayrıca Kuzey Koreliler küresel ekonominin geri kalanının birbirine bağlı olduğunun farkında ve kendilerinin de bunun bir parçası olmak için çevrim içi olmaları gerektiğini biliyorlar. Bu nedenle kendi vatandaşları arasında bağlanabilirlik oranını artırmak için yavaş yavaş adım atıyorlar. Delury bu yolda büyük engellerin bulunduğunu, ancak Google heyetinin İnternet’in erdemlerini anlatmak için oraya gittiklerini, Kuzey Koreliler’in de onları dinlediklerini kaydetti.

Schmidt’in Kuzey Kore yönetiminin insanların İnternet’i kullanmalarını mümkün kılması yönündeki çağrısının karşılık bulup bulmayacağını henüz bilmiyoruz, ancak ülkede sadece birkaç yüz kişinin erişebildiği internetin günün birinde herkese açık hâle geleceği yönünde olumlu bir havanın olduğunu görüyoruz.

İlgili >> The New Yorker

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER