Teknoloji

Eric Schmidt Google’ın tekelciliğin sınırları içinde olduğunu kabul etti

Google’ın yönetim kurulu üyelerinden Eric Schmidt dün ABD Senatosunun anti tröst jürisine verdiği ifadede Google’ın tekelciliğin sınırları içinde olduğunu kabul etti. Bununla birlikte Microsoft’un tekelcilik hususunda yaptığı hatalardan ders aldıklarını belirterek, kendi şirketiyle Microsoft’un durumlarının çok farklı olduğuna dikkat çekti.

Geçmişte Microsoft da rakipleri tarafından tekelcilik yaptığı iddialarıyla suçlanmıştı. Eric Schmidt buna atıfta bulunarak gerekli dersleri çıkardıklarını belirtti, bununla birlikte bir şirketin geçmişinin başka bir şirketin geleceği olmak zorunda olmadığının da altını çizdi. Duruşma sırasında senatör Herb Kohl Eric Schmidt’e kullanılan sözler, pazar payı, hakimiyet gibi hususlara bakıldığında bunların bir tekel şirket kanaatinin getirilmesi için kuvvetli etken taşıdığını söyledi ve bu alanın içinde bulunduklarının farkında olup olmadıklarını sordu. Eric Schmidt bu soruya itiraf niteliğinde olacak şekilde bu alanın içinde bulundukları cevabını verdi, bununla birlikte bir avukat olmadığını, ancak tekel bulgularından anladığının, bunun hukuki bir süreç olduğunu ifade etti.

Schmidt’in de belirttiği gibi, Google’ın monopol olduğuna kanaat getiren yasal bir karar çıkmadıktan sonra arama şirketi tekelcilik karşıtı yasalara tabi tutulamaz. ABD Federal Ticaret Komisyonu, bunun yanı sıra Avrupa’daki çeşitli kuruluşlar şu anda Google’ın durumunu inceliyor. Ancak henüz son karar verilmiş değil. Schmidt’e göre, Google senatodaki duruşmanın onlar için ek bir kılavuz olarak işlev görmesini bekliyor. Soruşturma henüz karara bağlanmamışken bu duruşmaya bağlı herhangi bir hamlede bulunmayacaklarının da altını çiziyor.

Bunun içine arama sonuçlarının değiştirilmesi için yapılan baskılara karşı direnme de dâhil. Schmidt, duruşmadan sonra gazetecilere verdiği demeçte internetin Microsoft’un tekelcilik karşıtı yasalara takıldığı 1990’ların sonuna göre çok farklı olduğunu, serbest internetin Google’a karşı şahitlikte bulunan şirketlere doğrudan gitmeye izin verdiğini vurguladı. Kullanıcıların sayısız seçenek sahibi olduğunu, Google tarafından sunulmayan servisleri de özgürce seçebileceklerinin altını çizdi.

İlgili – Business Insider

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER