Teknoloji

Eric Schmidt: Google yeni Microsoft ve Apple’a karşı olan savaşı kazanıyor

Google’ın yönetim kurulu başkanı ve eski CEO’su Eric Schmidt Android’in şu anda akıllı telefon pazarındaki konumu nedeniyle oldukça rahat görünüyor, özellikle söz konusu Apple ile rekabet olunca. Bloomberg’e bir röportaj veren Schmidt savaşı kazandıklarının şu an apaçık şekile ortada kolduğunu kaydetti. Microsoft ve Apple’ın yıllar önce PC pazarında hakimiyet konusunda verdikleri savaşa atıfta bulunan yönetici Google’ın o zaman Microsoft’un üstlendiği rolü devraldığını ve Apple’ı, birçok donanım iş ortağı sayesinde püskürtmeye başladığını dile getirdi.

Eric Schmidt eylül ayında düzenlenen Motorola Droid RAZR M ve Droid RAZR HD lansmanı sırasında günlük Android cihazı aktivasyon sayısının 1.3 milyon civarına eriştiğini kaydetmişti. Görünüşe göre bu rakam aşağı yukarı geçerli kalmaya devam ediyor. Schmidt, Google’ın Android için belirlediği açık modelin Samsung gibi ortaklarına nasıl gelir yarattığını hatırlattı. Bunun “daha büyük pasta yapmak” şeklinde belirlenen temel stratejiye de katkı sağladığını kaydetti. Ancak bu stratejinin bazı dezavantajlarının da bulunduğuna dikkat çekerek sonuçta mükemmel bir şekilde kontrol edilmeyen ve yönetilmeyen daha büyük bir pasta elde ettiklerini vurguladı.

Google’ın geniş yelpazedeki servisleri de röportajda tartışıldı, Schmidt Google+’nın 100 milyon kullanıcısının bulunduğunu söyleyerek bu sosyal ağı Facebook’un öngörülebilir bir rakibi olarak nitelendirdi. Ne var ki, Google’ın bu servisi Zuckerberg’in sosyal ağına göre daha farklı bir açıdan değerlendiriyor.

Android’in yüksek büyümesi ve akıllı telefonlar Schmidt’in kullanıcıların sahip olduğu bant genişliği açısından da endişe duymasına neden olmuyor değil. Yönetici tüm modellemelerin mevcut stratejinin hücresel bant genişliğinin 2016 veya 2017 yılında biteceğini gösterdiğini kaydetti. Bu nedenle federal kuruluşların radyo kanallarını ticari kuruluşlarla paylaşmasını önerdi. Ancak bunun başarıya ulaşmasının biraz zaman alacağını kendisi de biliyor. Her alanın belirli kurallar ve telif haklarıyla işgal edildiğini söyleyen Schmidt hücresel bant genişliğinin önümüzdeki birkaç yıl içinde bitmemesi için bu adımın atılması gerektiğini vurguladı.

İlgili >> Bloomberg

İLGİLİ HABERLER