Teknoloji

Eric Garner protestocuları Apple’ın ikonik New York mağazasını işgal etti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-new-york-eric-garner-protesto

ABD’de geçtiğimiz temmuz ayında Eric Garner isimli silahsız bir siyah adamın boğularak ölümüne sebebiyet veren beyaz polis memurunun jüri tarafından suçsuz bulunmasının ardından başlayan protestolar ülke çapında devam ediyor. Olayın bir görgü tanığı tarafından kaydedilen görüntülerinde Garner’ın ellerini kaldırarak teslim olduğunu belirtmesine rağmen, polislerin Garner’ın üstüne atlayarak boğazına sarıldığı ve Garner’ı etkisiz hâle getirmeye çalıştığı görülüyor. Videoda astım hastası olan Garner’ın ”nefes alamıyorum” sözleri de duyuluyor. Yaşananların ardından hayatını kaybeden 43 yaşındaki Garner, kaçak sigara satmakla suçlanıyordu.

New York’taki jüri kararı ABD’de büyük yankı uyandırdı. ABD Başkanı Barack Obama, kararın polisin kendilerine adil davranmadığını düşünen siyahi Amerikan vatandaşlarının hayal kırıklığını daha da artırdığını ifade etti. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise birçok kişinin karara katılmadığını ve karar gününün hem Garner Ailesi hem de New York’ta yaşayan herkes için çok ağır bir gün olduğunu ifade etti. ABD halkı ise kararı protesto etmek adına sokaklara döküldü.

Bu protestolar çerçevesinde düzenlenen eylemlerden birisi ise Apple’ın New York’ta 5. Cadde’de bulunan ikonik mağazasında gerçekleştirildi. Bir anda mağazaya hücum eden protestocular, 4,5 dakikalık bir ”ölüm gösterisi” sahneleyerek polisin Eric Garner’a, Michael Brown’a ve tüm siyahlara karşı uyguladığı kötü muameleye dikkat çekmeye çalıştı.

Bu eylem için Apple’ın en popüler mağazasının seçilmesi ise barındırdığı zıtlıkla göze çarpıyor. Şirketin materyalist ve zengin yaşam tarzını aşılamaya çalıştığı mağazası, dış dünyanın acımasızlığının yansıtıldığı bir sahneye dönüşmüş oldu.

İLGİLİ HABERLER