EğlenceTeknoloji

Epic Games’ın Google’a yönelik OnePlus suçlaması

Epic Games'ın Google'a yönelik OnePlus suçlaması

Google’ın Fortnite‘ı Play Store’dan kaldırmasından sonra Epic Games, Apple’a açtığı davanın bir benzerini Google’a da açtı. Epic’in şikayetinde dikkat çeken ilginç bir detay da bulunuyor.

Epic’in iddiasına göre Google, telefon üreticisi OnePlus’ın, OnePlus telefonlarında özel bir Fortnite yükleyicisi sunmasına yönelik anlaşmanın hayata geçmesine engel oldu. Bir diğer Android telefon üreticisi LG de aynı işleme yönelik planlarını iptal etmek zorunda kaldı.

Oyun şirketi OnePlus ile ilgili olarak Google’ın, Epic’in Play Store’un etrafından dolaşma becerisiyle ilgili “endişesini” dile getirdikten sonra OnePlus’ı anlaşma kurallarını ihlâl etmeye zorladığını öne sürüyor. Ayrıca şirketin iddiasına göre, Epic ve OnePlus arasındaki ilk anlaşma uyarınca yükleyici dünya çapında dağıtıma çıkacaktı. Ancak Google, OnePlus’ın Epic ile var olan anlaşmasını uygulamasını engelledi ve sadece Hindistan’da satılan mobil cihazlarda bu yükleyicinin ön yüklü olarak sunulması mümkün oldu.

Ayrıca Epic, Gogole’ın LG’nin Epic Games uygulamasını LG cihazlarına önceden yüklemesini de engellediğini kaydetti. LG’nin söylediklerini alıntılayan Epic, LG’nin bu yıl Google Play Store harici uygulamaları indirip yüklemeyi engellemeye yönelik bir anlaşması olduğunu öne sürdü.

Epic’in iddiasına göre, Google’ın bu tür anlaşmaları engellemesi söz konusu olmasaydı, oyun stüdyosu OEM’lerle Fortnite ve diğer Epic oyunlarını müşterilere doğrudan sunma konusunda uzlaşabilirdi. Böylelikle Google’ın rekabet karşıtı kısıtlamalardan kurtulmak mümkün olabilirdi. Ne var ki, bunun yerine anlaşmalara engel konuldu ve Epic de Fortnite’ı geçtiğimiz nisan ayında Google Play Store’a getirmek zorunda kaldı. 

Ancak Epic’in dün getirdiği ve oyuncuların oyun içi paraları doğrudan Epic’e ödeme yaparak almasına izin veren ödeme sisteminden sonra Google, Fortnite‘ı Play Store’dan kaldırdı.

Google’ın attığı adımı daha önce Apple da atmıştı. Şirket App Store’dan Fortnite oyununu, Google ile aynı nedenlerle kaldırdı. Epic, iPhone üreticisini de aynı şikayetlerle birlikte mahkemeye verdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER