Eğlence

Epic Games Fortnite’taki bir dans hareketi yüzünden dava edildi

fortnite epic games android google

Fortnite‘ın yapımcısı Epic Games, popüler oyunu yüzünden bir davayla karşı karşıya kaldı. 2 Milly isimli rap şarkıcısı, Epic Games’in “Milly Rock” adını taşıyan dans hareketini kendisinden izinsiz olarak kullandığını ve bu hareketi bir sevinç gösterisi olarak satarak ticari kazanç sağladığını belirtti.

Oyun endüstrisi bir süredir popüler kültür ögelerine oyunlarda ekstra satın alma unsuru olarak yer veriyor. Bu davranış biçimi bir süredir görülse de, Fortnite’ın popülaritesi ilk kez bir dava açılmasına neden olmuşa benziyor. Davaya neden olan “Milly Rock” isimli dans hareketi, geçtiğimiz temmuz ayında Epic tarafından “Swipe It” adıyla Fortnite’a eklenmişti. İlgili figür, 2 Milly tarafından 2014’te yayınlanan ve yine Milly Rock ismini taşıyan videoda sergilenmişti. Epic, Milly Rock’tan ilham alan Swipe It’i doğrudan oyunculara satmasa da, sezonluk Battle Pass’in içine eklemişti. Bu da sadece para ödeyenlerin söz konusu sevinç gösterisini yapabilmesini sağlıyor.

2 Milly’yi temsil eden Pierce Bainbridge avukatlık ofisinin avukatlarından David L. Hecht, The Verge sitesine konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Epic daha önce de Afro-Amerikan kültürünün unsurlarını benzer bir şekilde yüzsüzce kötüye kullanmıştı. Bir diğer müvekkilimiz olan Lenwood ‘Skip’ Hamilton da ‘Cole Train’ isimli karakterinin Gears of War’da izinsiz kullanılması nedeniyle Epic’e karşı bir mücadele yürütüyor. Epic’in kendisine ait olmayanı bu şekilde kullanmaya devam etmesine izin verilmemesi gerekiyor.”

[tg_youtube width=”” height=”” video_id=”PMzDoFuVgRg”]

Fortnite’ın tüm platformlarda 200 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Oyun Epic Games’e her ay yüz milyonlarca dolar kazandırıyor. Ücretsiz olarak indirilebilen oyunun temel gelir kaynağı, oyun içi satın alma unsurları oluyor. Söz konusu unsurlar, kostümlerden dans hareketlerine kadar uzanıyor. Oyunun dans hareketleri de ayrıca bir kültür yaratmış ve futbolcuların gol sevinçlerine konu olmuştu.

2 Milly’nin Epic Games aleyhine açtığı davanın daha önce bir emsaline rastlanmış değil. Buna ek olarak, dans hareketlerinin fikri mülkiyet olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda da henüz net şeyler söylenemiyor. Mahkemenin bu davaya yaklaşımının benzer başka davaları da beraberinde getireceğini söylemek çok yanlış bir önerme olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER