Teknoloji

En son iPadOS beta sürümünde dikkat çeken ana ekran yeniliği

ipados beta

Apple’ın en son iOS 13 beta sürümü çıktı. Yeni sürüm birtakım sürprizlerle geldi. En dikkat çekici olanı ise şirketin daha önce duyurmadığı bir özelliği, iPadOS beta sürümü ile kullanıcılara deneme fırsatı vermesi. O da, ana ekrandaki uygulama ikonlarının boyutlarının değiştirilmesi.

En azından Apple, bu özelliği söylediğimiz gibi nitelendiriyor. Aslında teknik açıdan, ızgara görünümünün özelleştirilmesine izin verdiğini söyleyebiliriz. Çünkü daha büyük veya daha küçük uygulama ikonları genel ızgara görünümünde daha fazla ya da daha az sütun ve satır ile sonuçlanıyor. Ancak Ayarlar içinde bu özellik “Uygulama Simge Büyüklüğü” şeklinde işaretlenmiş. Bu nedenle o şekilde nitelendirmek en iyisi olacaktır.

MacRumors‘ın haberine göre, söz konusu özellik şu anda iPadOS’in beşinci beta sürümünde bulunuyor. Bu nedenle iPhone için iOS 13’te de resmi bir özellik olarak yer alıp almayacağını şu an için bilmiyoruz. Ancak pek olası değil gibi görünüyor.

Öte yandan iPadOS ile birlikte ilk kez ana ekran tasarımında bir değişiklik yapılmış ve yatay görünümde görsel bileşenler ana ekranın ilk panelinde bir bölüm olarak sabitlenebilir hâle gelmişti. En son iPadOS beta sürümünde gelen yeni özelliği bunun bir devamı olarak düşünebiliriz.

Şimdi kullanıcılar uygulama ikon boyutlandırma ayarı üzerinden mevcut standarda geri dönebiliyor. Bu ayar ana ekrandaki düzeni 4 x 5 ya da 6 x 5 arasında belirleme fırsatı veriyor, sütun sayısını değiştirmeyi sağlıyor. Sırasıyla “Daha büyük” ve “daha fazla” şeklinde iki farklı nitelendirme kullanılıyor. Özelliğin altındaki metinde ise, ekranda aynı anda sadece 20 ile 30 uygulama görüntülemenin mümkün olabileceği belirtiliyor.

Yeni iPadOS beta ve iOS 13 beta sürümünde başka hangi yenilikler var?

Her ne olursa olsun, Apple ilk kez kullanıcılara uygulama simgeleri üzerinde bu tarz bir özelleştirme yapma imkanı sunuyor. Üstelik erişilebilirlik açısından da iyi bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Eskiden bu tarz düzenlemeler için cihazın jailbreak edilmesi gerekirken, şimdi Apple iOS platformuna resmen bu özelliği getirmiş oldu.

En son iOS 13 ve iPadOS beta sürümündeki diğer ilgi çekici gelişmeler arasında yeni eklenen duvar kağıtları, ses seviyesinin 34’e kadar genişletilmesini sağlayan genişletilmiş ses kontrolü ve iOS Paylaşım Tepsisine eklenen yeni kestirmeler bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER