Manşetler

EMUI 11 tanıtıldı: Yenilikler, güncelleme alacak telefonlar ve tabletler

huawei EMUI 11 tanıtıldı: Yenilikler, güncelleme alacak telefonlar ve dahası

Huawei Android işletim sisteminin üzerinde inşa ettiği özelleştirilmiş akıllı telefon işletim sistemi EMUI’ın yeni sürümünü tanıttı. EMUI 11 sürümünde geçiş animasyonlarına, gizliliğe ve çoklu göreve odaklanılıyor. Aynı zamanda daima açık ekran özelliği de güncelleniyor.

Öncelikle en son yenilikten başlayalım. Huawei’nin daima açık ekran yazılımı kullanıcıların kapalı ekran görünümünü renkleri, şekilleri veya stilleri seçerek özelleştirmesine izin veriyor. Yeni stillerden bir tanesinde Hollandalı ressam Piet Mondrian’dan esinlenildi. Bu ressam daha çok parlak renkli karelerden oluşan soyut sanatı ile tanınıyor.

Mondrian’ın sanat eserleri gibi, ekranda sarı, kırmızı ve mavi varsayılan renkler, ancak renkleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Dahası kameranızı kullanarak hemen yanı başınızda gördüğünüz ilgi çekici bir görüntü veya nesnenin renklerini yakalayabilir ve tema içinde üç rengi ana renkler olarak belirleyebilirsiniz.

Bazı daima açık ekran stilleri hareketli. Örneğin, Paradox adlı stilde telefonu hareket ettirdikçe kayan bir paralaks efekti bulunuyor.

EMUI 11’deki diğer değişiklikler arasında güncellenmiş animasyonlar ve dokunsal titreşimli geri bildirimler bulunuyor. Bunlar kullanımda daha rahat etmenizi sağlayacak ve verimliliğinizi artıracaktır. Animasyonlardan bazıları, örneğin takviminizde görünümler arasında geçiş yapma ekranın aradığınız bölümüne odaklanmış biçimde kalmanızı sağlayacaktır.

Huawei, “insan faktörü araştırması” olarak adlandırdığı çalışmaları büyük oranda gerçekleştirdiğini söylüyor. Şirket çeşitli animasyon stilleriyle kullanıcı tepkisini ve göz hareketini ölçtü ve buna göre nesnelerin ekranda nasıl en iyi şekilde hareket ettiklerini belirledi.

Bununla birlikte, hareketlere ve ekran dokunuşlarına tepki olarak üretilen titreşimler, daha memnun edici olacak şekilde elden geçirildi. Benzer şekilde, zil sesleriyle birlikte kullanılan titreşim düzenlerinde de düzenleme yaptı, bunlar melodinin temposu ve ritmiyle daha uygun hâle getirildi.

Bir başka önemli görsel değişiklik de yeni çoklu görev seçeneklerinin eklenmesi oluyor. Akıllı çoklu pencere modları sayesinde ekranınızdaki kayan uygulama penceresini yeniden boyutlandırabilirsiniz. Bu akan pencereleri küçültebilir ve ekranda asılı kalan küçük baloncuklar hâline getirebilirsiniz. İstediğiniz zaman bu baloncuğa tıklatarak pencereyi yeniden büyütebilirsiniz. Huawei’nin getirdiği bu yenilik küçük ekranlı akıllı telefonlardan daha çok büyük ekranlı olan tabletlerde kullanışlı olacaktır.

Diğer iyileştirmelerin arasında Huawei Share olarak adlandırılan çoklu ekran iş birliği aracının yeni versiyonu bulunuyor. Bu araç sayesinde telefonunuzu Huawei dizüstü bilgisayardan kontrol etmeniz mümkün oluyor.

Huawei Share’ın en son versiyonu dizüstü bilgisayarınızın ekranından birden fazla telefonu aynı anda kullanmanıza izin veriyor. Aynı zamanda cihazlar arasında dosya transferi kolaylaşıyor. Hatta video arama ekranını bile paylaşabilirsiniz.

Eğer bunlar yeterli gelmediyse, Huawei’nin video arama platformu MeeTime’ı daha fazla ülkede kullanıma sunacağını belirtelim. Aynı zamanda Notepad uygulamasına da yeni özellikler ekleniyor, dokümanların doğrudan taranmasına izin veriyor.

EMUI 11 ile gelen yenilikler arasında bunların dışında gözle görülür olmayan, daha çok performans ve verimlilik tarafına odaklanan iyileştirmeler bulunuyor. Örneğin, bu alandaki önemli yeniliklerden bir tanesi EMUI 11’in kişisel verileri korumak için kullandığı yeni yöntem oluyor.

Android 11 gibi, hangi uygulamanın telefonun konumu, fotoğrafları, kişisel bilgileri ve bunun gibi izinlere ulaşabileceği noktasında daha fazla iyileştirilmiş kontrole izin verecek.

EMUI 11 hangi telefonlara gelecek?

Huawei, HDC açılış konuşmasında EMUI 11 beta sürümünün 10 Eylül’den itibaren kullanıcılara sunulacağını kaydetti. Bu yeni sürümü destekleyecek telefonlar ve tabletler arasında Huawei P40, P40 Pro, P40 Pro+, Mate 30, Mate 30 5G, Mate 30 Pro, Mate 30 Pro 5G, Porsche Design Mate 30 RS, MatePad Pro ve MatePad Pro 5G yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER