Teknoloji

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Kötü uygulanan yapay zekâ demokrasiyi tehlikeye atabilir

emmanuel macronFransa yapay zekâ tabanlı çözümler ve teknolojiler için yeni bir ulusal strateji açıkladı. Oluşturulan strateji çerçevesinde Fransız devleti, yapay zekâ projelerine 1.5 milyar avroluk bir katkı sağlayacak. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yapay zekânın yanlış yönlendirilme ihtimalinden duyduğu endişeyi gizlemiyor. Wired’a konuşan Macron, yapay zekânın demokrasiyi tehlikeye atma riskinin bulunduğunu dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı, özellikle bir zamanlar insanlar tarafından alınan kararları almaya başlayan ve hesap verilebilirliği olmayan “kara kutu” algoritmaları konusunda endişeli görünüyor. Öğrencileri üniversitelere yerleştirmekte kullanılan algoritmayı örnek veren Macron, bu sistemlerin kolay anlaşılması gerektiğini belirtti. Fransız siyasetçi, kolay anlaşılamayan algoritmanın güveni sarsabileceğini ve insanları inovasyonu reddetmeye itebileceğini dile getirdi. Macron, “Önyargı olmayacağı konusunda, en azından adil olmayan bir önyargı olmayacağı konusunda halkıma güvenmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Macron, Fransız devletinin bu tehdide karşı yapay zekâ sistemleri tarafından kullanılan verileri açmak için elinden geleni yapacağını ve şirketlere de bu yönde hareket etmeleri için baskı uygulayacaklarını belirtti. Bazı şirketlerin algoritmalarında ticari değer olduğunu söyleyeceğini ifade eden Fransa Cumhurbaşkanı, bu noktada servis sağlayıcılar ve müşterileri olan vatandaşlar arasında adil bir müzakerenin yapılması gerektiğini söyledi.

Macron, Avrupa’nın yapay zekânın geleceğinin şekillendirilmesi konusunda daha büyük bir rol oynaması gerektiğini de ifade etti. ABD ve Çin’in yapay zekâ konusunda zirvede olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı, iki ülkenin de değerler bakımından Avrupa’dan farklı bir yerde durduğunu hatırlattı. ABD’de yapay zekâ çalışmalarının tamamen özel sektör tarafından yürütüldüğünü belirten Macron, Çin’de ise araştırmanın değerleri Avrupa’dan tamamen farklı bir devletin öncülüğünde yapıldığını dile getirdi.

Dijital gizlilik konusunda Avrupa Birliği, geçmişten bu yana öncü bir rol üstleniyor. Birlik son olarak üye ülke vatandaşlarının kendi verileri üzerinde daha geniş kontrol imkanlarına sahip olmasının önünü açmıştı. Macron, bu öncülüğün 21. yüzyılda da sürdürülmesi için yapay zekâ konusunda da daha ciddi adımlar atılmasının gerektiğini belirtti.

Emmanuel Macron, yapay zekânın sadece şirketleri değil, aynı zamanda insanları ve devletleri de ilgilendiren bir teknoloji olduğuna dikkat çekti. Fransa Cumhurbaşkanı, yapay zekânın büyük bir teknolojik devrim olmanın yanı sıra politik anlamda da bir devrim olduğunu sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER