Bilim

Emma Watch Parkinson hastalarının daha okunaklı yazmasını sağlıyor

Microsoft, Parkinson hastalığı taşıyan kişilerin daha anlaşılır şekilde yazı yazmalarına yardımcı olacak bir saat geliştirdi.

Microsoft, Parkinson hastalığı taşıyan kişilerin daha anlaşılır şekilde yazı yazmalarına yardımcı olacak bir saat geliştirdi. Emma Watch beyne titreşimler göndererek el titremelerini kontrol etmeye yardımcı oluyor.

Microsoft’un bu saatin gösterimini geleneksel Build geliştirici konferansında yaptı. Şu anda sadece prototip hâlinde olan bu saat, giyilebilir ürün teknolojisinin belirli koşullara sahip olan insanlara nasıl yardımcı olacağını gösteren güzel bir örnek olarak dikkat çekiyor.

Dünya çapında 10 milyondan fazla insanı etkileyen, motor kontrolünün kaybına yol açan ve tedavi edilemeyen bir hastalık olan Parkinson’un genel belirtilerinden bir tanesi kontrol edilemeyen titremeler. Saat adını Microsoft Research inovasyon direktörü Haiyan Zhang’in, Parkinson hastalığına yakalanmış grafik tasarımcısı arkadaşı Emma Lawton’dan alıyor. Zhang bu saati özellikle O’nun için tasarladı.

emma watch
Görsel: Microsoft

Emma Watch’un küçük titreşim motorları sinyaller göndererek Lawton’ın beyninin titreşimler oluşturmaya çalışmasını engellemeye çalışıyor. Bu da kas hareketlerini yavaşlatıyor ve daha kolay şekilde yazmayı sağlıyor ki, bu bir grafik tasarımcısı için epey önemli bir durum sayılır.

Lawton çeşitli bir dizi ritmik titreşim kullanıyor, ancak bu titreşimlerin düzeni bir Windows 10 tabletindeki uygulama kullanılarak özelleştirilebiliyor. Zhang, yapay zekâ ve sensörlerin Parkinson hastalarının koşullarını iyileştirmede nasıl yardımcı olabileceği konusuna daha fazla araştırma yapmak istiyor.

Sonuç olarak bu saat Parkinson hastalarının yazısını tamamen iyileştirmiyor, ancak daha iyi ve okunaklı hâle getirdiği bir gerçek.

İLGİLİ HABERLER