Manşetler

Elveda Windows Phone, yeniden merhaba Windows Mobile

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-mobile-markalar-140515

Microsoft’un Windows Phone markasını kullanmayı bırakacağının işaretleri geçtiğimiz eylül ayında verilmişti. Ve dün detaylandırılan Windows 10 versiyonlarıyla birlikte bu olay resmiyet kazanmış oldu.

Yazılım üreticisi Windows Phone’un Windows 10’daki karşılığının Windows 10 Mobile olacağını açıkladı. Eğer Microsoft’un son yıllarda mobil pazarda sergilediği davranışı takip etmişseniz, bunun Windows Mobile günlerine bir geri dönüş anlamına geldiğini bilirsiniz. Microsoft Windows Mobile şemsiyesi altında Windows Mobile 2003, Windows Mobile 5 ve en son olarak yedinci versiyon için Windows Phone adına geçmeden önce Windows Mobile 6 adını kullanmıştı.

Aslında yeni yapılan adlandırma tam anlamıyla Windows Mobile olarak nitelendirilemez, ne de olsa “Windows” ve “Mobile” kelimelerinin arasında “10” sayısını görüyoruz. Yine de, eğer Microsoft gelecekte Windows 11 veya Windows 12 gibi sürümleri çıkarmayı tercih ederse, o zaman da “Mobile” etiketini en sona eklenmiş şekilde görürüz.

Yaklaşık 15 yıl boyunca isim konusunda yaşadığı sıkıntı ve kararsızlıkların ardından Microsoft en sonunda başa dönmüş oluyor. Aslına bakarsanız, Windows Phone yerine Windows Mobile adının tercih edilmesi daha mantıklı, ne de olsa yeni nesil işletim sistemi sadece telefonlarda değil, tabletlerde de çalışacak.

Windows 10 Mobile ile birlikte mobil cihazlarda sunulacak deneyim Windows Phone 8 veya Windows 8’dekinden farklı olacak. Microsoft sunacağı evrensel uygulamalarla bütün cihazlarda çalışacak tek bir uygulama versiyonunu Windows 10 ile birlikte hayata geçirecek. Böylelikle mobil cihazlar için daha kapsamlı bir uygulama ekosisteminin varlığı söz konusu olabilir.

Her ne kadar Windows 10 ile birlikte Microsoft’un mobil ekosisteminde önemli değişiklikler göreceksek de, Windows 10’un hedeflediği temel alan PC’ler ve dizüstü bilgisayarlar olacak. Yeni nesil işletim sistemi Windows 8 ile birlikte arka plana atılan geleneksel masaüstü ve dizüstü bilgisayar deneyimini yeniden hayatımızın merkezine yerleştirecek.

Görünen o ki, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda geriye doğru yapılan dönüşün bir benzerini mobil cihazların tarafında da göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER