Teknoloji

Elon Musk: Mark Zuckerberg’in yapay zekâ konusundaki anlayışı kıt

elon musk mark zuckerbergYapay zekâ, teknoloji dünyasının en ilginç figürlerinden ikisini karşı karşıya getirecek gibi görünüyor. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, yapay zekâ ile ilgili “kıyamet günü” senaryoları paylaşanları sorumsuzlukla suçlamıştı. Bu sözlerin doğrudan muhattabı gibi görünen SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk ise Zuckerberg’e Twitter üzerinden yanıt verdi. Musk, Zuckerberg’in konuya dair anlayışının “kıt” olduğunu iddia etti.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Facebook Live üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında izleyicilerden gelen soruları yanıtlamıştı. Yapay zekâ konusunda gelen bir soruyu da yanıtlayan Zuckerberg, isim vermeden de olsa Musk’ı hedef almıştı.

Musk’ın yapay zekânın tehlikeleri konusundaki duruşu biliniyor. SpaceX ve Tesla’nın yanı sıra nöro-teknoloji şirketi Neuralink’in de CEO’luğunu yürüten Musk, insanlığın yapay zekâ konusunda endişelenmesi gerektiğini sıklıkla tekrarlamıştı. Son olarak devletlerin bu konuda uluslararası bir düzenleme yapması gerektiğini savunan Musk, yapay zekânın insan uygarlığının karşılaştığı en büyük tehlike olduğunu savunmuştu.

Yapay zekâ konusunda çeşitli çalışmalar yapan Mark Zuckerberg ise Musk’tan çok farklı bir noktada duruyor. Facebook Live üzerindeki canlı yayında da bu duruşunu belli eden Zuckerberg, yapay zekânın gelişimi konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.

Yapay zekâ muhaliflerinin kıyamet günü senaryolarını pompalamasını anlamadığını söyleyen Facebook CEO’su, bunu hem olumsuz hem de bazı noktalarda sorumsuz bulduğunu dile getirdi. Zuckerberg, önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde yapay zekânın insan hayatında pek çok iyileşme sağlayacağını savundu. Facebook CEO’su yapay zekâya muhalefet edenlerin daha güvenli otomobillere ve daha iyi teşhis yöntemlerine muhalefet ettiğini öne sürdü.

Elon Musk Zuckerberg’e Twitter üzerinden yanıt verdi

Elon Musk, Zuckerberg’in bu açıklamalarına Twitter hesabı üzerinden yanıt verdi. Yapay zekâ konusunda Zuckerberg ile konuştuğunu söyleyen Musk, Facebook CEO’sunun bu konudaki anlayışının kıt olduğunu iddia etti.

Açıklamalarına başka tweetlerde de devam eden Musk, yapay zekânın “çift üstsel oran” ile büyüdüğünü belirtti ve gelişimin hem yazılım hem de donanım boyutunda olduğunu dile getirdi. Musk konuyu bir şakayla tamamladı ve gelen bir soruya “Konuyla ilgili bir film yakında geliyor.” şeklinde yanıt verdi.

Yapay zekâ konusundaki bu kavgadan kimin galip çıkacağı konusunda şimdiden bir şey söylemek çok zor. Ancak Musk’ın argümanının doğası itibarıyla avantajlı olduğu söylenebilir. Tesla CEO’su korkuları gerçekleşirse “Haklı çıktım”, gerçekleşmezse de “Biraz daha bekleyin” diyebilir.

İLGİLİ HABERLER