Teknoloji

Elon Musk yapay zekâ için düzenleme çağrısında bulundu

elon musk twitter avrupa birliği

elon musk yapay zekaElon Musk yapay zeka hakkındaki düşüncelerini daha önce çeşitli zamanlarda açıklamıştı. Yapay zekâ üzerindeki çalışmaları şeytan çağırmaya benzeten Musk, yapay zekâ teknolojisinin insanların dünya üzerindeki varlığı için tehdit niteliği taşıdığını ifade etmişti. Geçtiğimiz hafta sonu ABD’deki eyalet valileriyle bir araya gelen Tesla ve SpaceX CEO’su bu düşüncelerini tekrarladı. Musk, devletlerin yapay zekâyı “düzenlemesi” gerektiği yönündeki fikrini de ilk kez dile getirdi.

ABD Ulusal Valiler Derneği’nin yaz toplantısında konuşan Musk, ileri teknoloji yapay zekâ konusunda endişelenilmesi gerektiğini ifade etti. Musk bu konuda uyarılarda bulunduğunu, ancak robotlar sokakta insan öldürmeye başlayana kadar durumun öneminin kavranamayacağından korktuğunu belirtti. Eksantrik iş adamı, söz konusu durumun insanlara gerçek üstü geldiğinin altını çizdi.

Musk, bu senaryoyu engellemenin en etkili yolunun ise “düzenleme” olduğuna inanıyor. Yapay zekânın proaktif davranılması gereken ender alanlardan biri olduğunu söyleyen Musk, reaktif hareket edildiği takdirde geç kalınabileceğini belirtti. Hâli hazırda devletlerin kötü olaylardan sonra bir alanda düzenleme yapmayı seçtiğini söyleyen Tesla ve SpaceX CEO’su, insanlık için önemli bir risk niteliğini taşıyan yapay zekâ konusunda bu yolun takip edilemeyeceğini ifade etti.

Elon Musk yapay zeka konusunda endişe duyan tek isim değil

Musk’ın endişe duyduğu yapay zekânın hâli hazırda Google, Microsoft ve Uber gibi şirketler tarafından kullanılan teknolojiden farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Tesla ve SpaceX CEO’su bilimkurgu filmlerinde görülen ve “yapay genel zekâ” olarak nitelenen teknolojiden endişe ediyor. Musk ve pek çok araştırmacı, şirketlerin hâli hazırda yürüttüğü yapay zekâ çalışmalarının daha gelişmiş yapay zekâların doğuşuna vesile olacağına inanıyor. Ancak pek çok araştırmacı da bu dönüşümün çok uzun vadede gerçekleşebileceğini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER