Manşetler

Elon Musk, X’in engellemeye yeni bir bakış getireceğini duyurdu

elon musk twitter x social media

Elon Musk, X platformunda engelleme özelliğinin kaldırılacağını duyurdu, sosyal medya dünyasında yaygın olarak kullanılan bu işlev hakkındaki memnuniyetsizliğini tekrar dile getirdi. Musk, cuma günü bir X gönderisine verdiği yanıtta, “Engelleme ‘özellik’ olarak silinecek, direkt mesajlar dışında.” dedi. “Bu hiç mantıklı değil.” diye de bir başka gönderiyle ekleme yaptı.

Musk, engelleme işlevi hakkında düşüncelerini geçtiğimiz aylarda da ifade etmişti. Haziran ayında, Twitter’ın “daha güçlü bir sessizleştirme biçimi” uygulayarak engellemeyi kaldırması gerektiğini söylemişti. Ancak Musk’ın bir değişiklik yapma konusunda gecikme veya hiç uygulamama gibi bir ünü var. Aynı durum, pek de hoş karşılanmayacak olan engelleme özelliğini kaldırmak için de geçerli olabilir.

X (eski Twitter) platformunda engelleme neden önemli?

Engelleme, kullanıcılara (özellikle tanınmış olanlara) tacizden kaçınmaktan basit bir şekilde yanıtlardaki spam’ı temizlemeye kadar birçok işi yapmalarında çok somut yararlar sağlıyor. Özellikle Bluesky gibi nadir örneklerde, bir engelleme düğmesinin olmadığınuı görüyoruz. Windows Central sitesinin editörü Daniel Rubino’nun, Musk’ın cuma günkü gönderilerinden sonra “Engelleme, kullanıcılar için bir tür moderasyon.” şeklinde bir tanımı var ki, bu hiç yanlış sayılmaz.

Bu özelliğin kaldırılmasının nasıl işleyeceğine dair birçok soru var. Apple ve Google, sosyal ağ uygulamalarının bir engelleme özelliğine ihtiyacı olduğunu belirten bir dil kullanıyor. Google Play geliştiricileri, kullanıcıların engellenebilmesi için bir sistem sunmalı; iOS geliştiricileri ise tacizci kullanıcıları engelleme yeteneği sunmalı.

Engelleme özelliğinin kaldırılmasının teknik açıdan ne kadar zor olacağı da belirsiz. Musk, Twitter’ın eski kod tabanının kararlılığından şikayet etmiş, ancak aynı zamanda çekirdek teknik ekip üyeleri dahil olmak üzere çalışan sayısını azaltmıştı. Bir özelliği kaldırmak, önemli kesintilere sahip bir site için istenmeyen yan etkilere sahip olabilir.

Musk yönetiminde X, değişiyor. TweetDeck (şimdi X Pro olarak adlandırılıyor) bu hafta içinde ücretli bir hizmet hâline geldi. Acaba Elon Musk yönetiminde X, engelleme özelliğini de XPro’nun bir parçası hâline getirir mi? Bu soru da kafalarda dolaşmıyor değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER