Teknoloji

Elon Musk, X için Apple CEO’su Tim Cook’un kapısını çalacak

x görüntülü görüşme

Elon Musk X abonelikleri için App Store’da yapılan kesintinin azaltılması için Apple CEO’su Tim Cook ile görüşmeyi planladığını açıkladı. Musk böylelikle eski adı Twitter olan mikro blog servisindeki içerik yapımcılarının gelirlerini artırmayı hedeflediğini dile getirdi. X’in sahibi, Apple’ın App Store’da uygulama içi satın alımlardan aldığı pay için “App Store vergisi” ifadesini kullanmıştı.

Musk, talebini içerik oluşturucuların ödeme yapan aboneler için daha fazla ödeme almasına yardımcı olmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak sunuyor. Konuyla ilgili olarak yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer alıyor: “Daha önce X’in (ilk) 12 ay boyunca hiçbir şekilde komisyon almayacağını ardından da yüzde 10’luk bir kesinti yapacağını açıklamıştık. Bunu X’in ödeme 100 bin doları geçene kadar komisyon almaması ve 100 bin doların geçilmesi durumunda yüzde 10’unu alması şeklinde değiştiriyoruz.”

Musk, sözlerine şöyle devam etti: “Apple ise yüzde 30 alıyor. Ancak Tim Cook ile konuşacağım ve içerik oluşturucularının aldıklarını en üst düzeye çıkarmak için bunun X’in elinde kalanının yüzde 30’u olacak şekilde ayarlanıp ayarlanamayacağına bakacağım.”

Musk’ın talebinin olumlu karşılanması pek muhtemel görünmüyor. Zira Tim Cook, App Store’un ücretleri ve bağlı politikalar hakkında geliştiricilerin eleştirilerinden uzun süredir kaçınıyor. Dolayısıyla sadece Elon Musk ve X için böyle bir tavizin verilmesi beklenmiyor. Apple’dan şimdilik konuyla ilgili bir açıklamanın gelmediğini de belirtelim.

Ancak şirket normalde yapmadığı bir şeyi de yapmış ve App Store’da tek harfli uygulama isimlerine izin vermese bile Twitter’ın adının X olmasına müsade etmişti.

Elon Musk, Apple’ın App Store politikalarını daha önce de eleştirmişti. Apple’ın yüzde 30’luk komisyonundan daha önce de şikayet eden X’in sahibi, bu nedenle Twitter Blue’nun çıkışını ertelemişti. Musk, Apple’ın Twitter’ı App Store’dan çıkarma tehdidinde bulunduğunu da öne sürmüş, ancak Tim Cook ile görüştükten sonra sorunun bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını açıklamıştı.

Elon Musk X’in gelirlerini artırmaya çalışıyor

Elon Musk X’in gelirlerini Apple’ın payını aşağıya çekerek ciddi ölçüde artırabilir. Musk’ın temel motivasyonu, Apple’ın komisyonu konusunu yine gündeme getirmek gibi görünüyor. Reklam gelirleri yüzde 50’yi aşkın bir oranda düşen şirket için ekstra gelir kaynakları büyük önem taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER