Manşetler

Elon Musk yapay zekâ arenasına giriyor: X.AI

elon musk openai

Elon Musk, X.AI adını verdiği yeni yapay zeka şirketiyle teknoloji dünyasına damga vurmaya hazırlanıyor. Wall Street Journal tarafından ilk kez duyurulan habere göre, Nevada’da geçen ay kurulan şirketin şu an yönetiminde Elon Musk ve Musk’ın aile ofisinin yöneticisi Jared Birchall bulunuyor. The Verge sitesinin de edindiği belge, Musk’ın işletmeyi 9 Mart 2023’te bünyesine kattığını gösteriyor.

Musk’ın bir yapay zeka şirketi kuracağına dair söylentiler günlerdir dolaşıyordu. Business Insider, Musk’ın önümüzdeki dönemde piyasaya sürmeyi planladığı üretken yapay zeka ürününü çalıştırmak için binlerce grafik işlem birimi (GPU) satın aldığını ortaya çıkardı. Financial Times ise, Musk’ın Microsoft destekli OpenAI ile rekabet etmek amacıyla bir yapay zeka şirketi kurmayı planladığını bildirdi. Hatta Musk’ın şirketi hayata geçirmek için SpaceX ve Tesla yatırımcılarından finansman arayışında olduğu da gelen haberler arasında.

Twitter Spaces’te yapılan bir röportajda, Musk’ın satın aldığı tüm GPU’lar hakkında sorulan bir soru üzerine milyarder iş insanı, yapay zeka şirketi kurma planlarından bahsetmeyerek “şu sıralar herkesin ve köpeklerinin bile GPU satın alıyor gibi göründüğünü” söyledi. Söylentilere göre X.AI adı, Musk’ın Twitter’da kullandığı X Corp. markası ve “her şeyi kapsayan uygulama” vizyonuna uyguladığı “X” etiketi ile uyumlu.

Musk, 2015’te kurucu ortağı olduğu ancak 2018’de ayrıldığı yapay zeka organizasyonu OpenAI’ye karşı açıkça muhalif bir tavır sergiliyor. Yakın zamanda, “dev yapay zeka deneylerine” ara verilmesi çağrısı yapan bir mektuba imza attı. Son aylarda, ChatGPT ve GPT-4 gibi teknolojilerin arkasında yer alan OpenAI, Microsoft ve Google’ın yapay zeka araçlarını ürünlerine daha derinlemesine entegre etmeye yönelik çalışmalarının başlamasında büyük rol oynamıştır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER