Manşetler

Elon Musk Vine’ı yeniden canlandırmayı düşünüyor

elon musk vine

Elon Musk, yeni sahibi olduğu sosyal ağını geliştirmenin yollarını bulmak için Twitter arşivlerini karıştırıyor. The Verge sitesine bilgi veren ve adının açıklanmasını istemeyen mevcut bir Twitter çalışanı, Musk’ın ekibinin şirketteki mühendislere Vine’ın koduna bakmalarını ve onu canlandırmak için ne kadar çalışma gerektiğini anlamalarını söyledi. Üstelik konuyu halka açık ortamlarda tartışmamaları da söylendi.

Haberi ilk veren yayın organı olan Axios, muhtemel bir yeniden canlandırmanın yıl sonuna kadar hazır olabileceğini söyledi. Bu, özellikle eski Twitter ürün direktörü Sara Beykpour’un Vine kodlarından bazılarının 10 yıldan eski olduğu yönündeki bu tweet’i dikkate alındığında, kapanışının üzerinden beş yıl geçmiş bir uygulamayı canlandırmak için agresif bir zaman dilimi gibi görünüyor. Ama sınırlara kadar zorlamak Musk için bir alışkanlık gibi görünüyor. Geride kalan hafta sonu Twitter çalışanlarına, mavi tik işaretleri için aylık ücret ödenmesini zorunlu kılacak bir programı hayata geçirmek için 7 Kasım’a kadar süreleri olduğu, aksi takdirde kovulacakları söylendi.

Pazar günü Musk, Twitter hesabından bir anket yaptı ve Vine’ı geri getirmenin iyi bir fikir olup olmayacağı konusunda fikir sordu. Twitter halka açık bir şirketken, altı saniyelik kısa videoların yer aldığı bir platform olan Vine’ı, 2013’teki lansmanından önce, 2012’de satın almıştı. Bu haberi yayına hazırlarken kontrol ettiğimizde söz konusu anket bitmiş ve yüzde 69’luk bir kesim “evet” cevabı vermişti.

Elon Musk Vine fikrini sadece bir test amacıyla da ortaya atmış olabilir

Musk’ın 44 milyar dolarlık satın alma işlemini tamamlamasının ve yönetim kurulunu ve diğer yöneticileri görevden almasının üzerinden sadece birkaç gün geçtiği düşünülürse, şirketteki durum oldukça değişken görünüyor. Vine’ın kaynak kodunun araştırılması, hizmeti gerçekten canlandırmakla ilgili olduğu kadar, mühendisleri test etmekle de ilgili olabilir. Musk, Twitter çalışanlarının yüzde 75’ini kovmak istediği yönündeki haberleri reddetse de, şirkette hâlâ işten çıkarma planları var gibi görünüyor.

Vine geri dönerse, 2010’ların başından ortalarına kadar var olduğundan çok farklı bir dünyaya yeniden merhaba demiş olacak. Öncelikle bir TikTok gerçeği var ve diğer tüm sosyal medya şirketleri, bu platformda tutmuş olan kısa ve birbirini takip eden videolar modelini birer birer kopyalıyor. Musk, daha şimdiden platformla nasıl rekabet edileceğine ilişkin bilgileri takipçilere sormaya başladı. Belki Twitter farklı bir yaklaşım benimseyebilir; Vine’ı, başlangıçta olduğu gibi ayrı bir uygulama yerine Twitter’ın bir parçası olarak çıkarabilir. Veya ilginç bir özellikle onun diğerlerinden ayırt edilmesini sağlayabilir.

Elon Musk Vine’ı geri getirmeye istekli olsa ve takipçileri de buna onay veriyor gibi görünse de, Vine’ın yeniden hayat bulup bulmayacağını zamanla göreceğiz. Vine, zamanında gerçekten farklı bir format ortaya koymuştu, ancak Twitter’ın karmaşık yönetimi altında devamını getiremedi. Onun açtığı yoldan biraz daha uzun süreli ve sürekli video dizisiyle TikTok geldi. Eğer Musk Vine’ı yeniden diriltecekse, bunu gerçekten değecek bir fikir ve özellikle birlikte yapmalı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER