Teknoloji

Elon Musk Twitter’ın verilerini çalan kimliği belirsiz dört kişiye dava açtı

elon musk twitter avrupa birliği

Elon Musk Twitter verilerini çaldıkları iddiasıyla kimliği bilinmeyen dört kişiyi dava etti. Musk’ın sahibi olduğu X Corp tarafından 6 Temmuz’da ABD’nin Dallas şehrinde açılan davada 1 milyon doların üstünde tazminat talep ediliyor.

Dava dosyasında dört davalı sadece IP adresleriyle gösteriliyor. Bu dört kişinin Twitter’ın hizmet koşullarına aykırı şekilde kullanıcı verilerini izinsiz şekilde çaldığı iddia ediliyor. Söz konusu dört IP adresinin Twitter’ın kayıt sayfasını otomatik istekler ile sürekli olarak meşgul ettiği ve böylelikle şirket sunucularının sıkıştırıldığı ve kullanıcı deneyiminin olumsuz yönde etkilendiği öne sürülüyor.

X Corp.’un henüz dört şüphelinin kimliğini tespit edemediği belirtildi. Şirket, sanıkların “Twitter verilerini yetkisiz olarak kazıyarak” kar elde ettiklerini belirterek, eylemlerinin X Corp.’a karşı haksız zenginleşme oluşturduğunu iddia ediyor. Dava dosyasında verilen bilgiye göre, Twitter’ın tweet görüntüleme sayısına sınır getirmesinin nedenlerinden biri de bu saldırı. Şirket, Twitter hesabı olmayanların tweet görüntülemesine de bu nedenle sınırlama getirmişti.

Ancak bu davanın önünde bazı hukuki engellerin olduğunu belirtmekte fayda var. ABD Dokuzuncu Temyiz Dairesi geçen yıl, kamuya açık verilerin kazınmasının, kazımaya karşı davalar için yaygın bir araç olan Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Yasasını ihlal etmediğine karar vermişti. Ancak 2020’de de Beşinci Temyiz Dairesi, veri kazımanın haksız zenginleşme olarak kabul edilebileceğine hükmetmişti. X Corp. da bu kararı emsal göstermeyi planlıyor gibi görünüyor.

Elon Musk Twitter verileri konusundaki hassasiyetini göstermişti

Elon Musk Twitter’ın kontrolünü ele aldığından bu yana çok sayıda değişiklik yapmış ve bunların yapay zekâ şirketlerinin veri kazımasını engellemek için yaptığını öne sürmüştü. Bir süre önce tweet okuma sayısını sınırlandıran şirket, Microsoft’u da dava açmakla tehdit etmişti.

İLGİLİ HABERLER