Ulaşım

Elon Musk’ın Tesla’dan alacağı 56 milyar dolarlık paket mahkemeye takıldı

elon musk tesla bitcoin

Tesla, 2018 yılında CEO Elon Musk’a 56 milyar dolarlık bir ödeme paketi vererek onun dünyanın en zenginler listesinin üst sıralarına çıkmasına yardımcı oldu. ABD’nin Delaware eyaletindeki bir yargıç, şirket ile CEO arasındaki anlaşmayı geçersiz ilan etti ve tazminatın hissedarlara haksızlık olan “anlaşılamaz bir miktar” olduğunu söyledi.

Delaware’de görülen dava Tesla hissedarı Richard Tornetta tarafından açılmıştı. Tornetta, şirketi Musk’ı haksız yere zenginleştiren bir paketi onaylayarak vekalet görevini ihlal etmekle suçlamıştı.

Hakim Kathaleen McCormick kararda, Musk’un Tesla adına maaş paketini müzakere etmekten sorumlu olan yöneticilerle “kalın bağlardan memnun olduğunu”, bunun da “planın herhangi bir şartı üzerinde anlamlı bir müzakere olmadığı” anlamına geldiğini yazdı.

Hakim ayrıca paket müzakere edildiğinde Musk’ın Tesla’nın yüzde 21.9’una sahip olduğuna dikkat çekti. Bunun Musk’ı Tesla’yı dönüştürücü büyüme seviyelerine itmek için teşvik ettiği belirtildi. Zira piyasa değerindeki her 50 milyar dolarlık artış, Musk’a 10 milyar dolar kazandıracaktı.

Karar yazısında hakim tarafından kaleme alınan şu ifadeler dikkat çekiyor: “‘Her şey yolunda’ retoriğine kapılan ya da belki de Musk’ın süperstar çekiciliği karşısında şaşkına dönen yönetim kurulu, 55,8 milyar dolarlık soruyu asla sormadı: Plan, Tesla’nın Musk’ı elinde tutması ve hedeflerine ulaşması için gerekli miydi?”

Tornetta’nın fesih hakkına sahip olduğunu belirten hakim, Tesla ve hissedarlarının Musk ile yapılan anlaşmayı geri almalarına hükmetti. Ancak bu karara Musk kampından itiraz gelebileceğini belirtmekte fayda var.

Elon Musk elindeki Tesla hisselerinin bir kısmını Twitter için sattı

Musk ödeme paketi onaylandıktan sonra X’i (eski adıyla Twitter) satın almak için elindeki hisselerin bir kısmını satmıştı. Hâlihazırda Tesla’nın yaklaşık yüzde 13’ü Musk’a ait. Ancak eksantrik milyarder, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada yapay zekâ ve robot biliminde liderlik hedefi için Tesla üzerinde yüzde 25 kontrol sahibi olmayı istediğini dile getirmişti.

Elon Musk, kararla ilgili olarak yaptığı paylaşımda “Şirketinizi asla Deleware eyaletinde kurmayın” ifadesini kullandı. Musk, daha sonra da bir anket açarak “Tesla’nın kuruluş merkezini Teksas’a taşıyalım mı?” sorusunu yöneltti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER