Ulaşım

Elon Musk’tan Tesla otomobiller için ilginç ses önerileri

elon musk tesla

Tesla CEO’su Elon Musk, şirketinin ürettiği otomobillerin gelecekte özel korna ve hareket sesleri çıkarmasını istiyor. Eksantrik milyarderin bunun için önerdiği sesler arasında keçi, gaz çıkarma ve Hindistan cevizi kabuğu sesleri bulunuyor.

Teslerati sitesinin haberine göre, Hindistan cevizi sesi Monty Python ve Kutsal Kase filmine bir gönderme niteliği taşıyor. Bu filmde Kral Arthur’un asistanı Patsy, kralın aslında olmayan atının nal seslerini çıkarabilmek için iki yarım Hindistan cevizi kabuğu kullanıyordu.

Önümüzdeki yılın eylül ayından itibaren ABD’de satılan elektrikli otomobillerin saatte 30 kilometre hızın altında giderken kendilerini belli etmeleri için yapay bir ses çıkarmaları gerekecek. Electrek’in haberine göre, Tesla geçtiğimiz ay itibarıyla Model 3’e yapay ses eklemeye başlamıştı. ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi kısa süre önce sürücülerin kendi arabalarından çıkacak sesi seçmelerini sağlayabilecek yeni kural değişiklikleri önermişti.

Tesla’nın yeni seslerini Avrupa’da kabul ettirmesi ise zaman alabilir. Avrupa Birliği’nin 2021’de yürürlüğe girecek kuralları, elektrikli otomobillerin yapay sesinin nasıl çıkacağı konusunda belli bir çerçeve çiziyor. Avrupa Birliği’ne göre, elektrikli otomobillerden benzer kategorideki içten yanmalı motorlu araçlardakine benzer bir ses çıkarması gerekiyor.

Elon Musk Tesla sahiplerinden gelen önerileri de dinledi

Musk’ın ilk tweet’inin ardından Twitter kullanıcıları da Tesla’dan çıkabilecek sesler konusunda öneriler sunmaya başladı. Bir Tesla sahipleri kulübünden “orman ve yağmur ormanları sesi” önerisi gelirken, bir diğer Tesla sahibi de sürücülerin otomobillere kendi oluşturdukları özel sesleri yükleyebilmesi önerisinde bulundu.

Otomobil kornalarından çıkacak ses konusundaki yönetmelikler ABD’de biraz daha esnek. Kurallar eyaletten eyalete değişse de, 60 metre uzaklıktan duyulabilen ve gereksizce yüksek olmayan ya da ıslığa benzemeyen tüm sesler korna olarak kullanılabiliyor.

Elektrikli otomobil pazarının gelişimi, arabaların görüntüsü ve sesleri konusundaki eski bilgilerin kısa süre içinde geçersiz hâle geleceğini gösteriyor. Elon Musk tarafından Tesla için önerilen keçi, gaz çıkarma ve Hindistan cevizi sesleri ilginç öneriler olsa da, yakında bu sesleri duymak sürpriz olmayacak gibi görünüyor. Bu seslerin Tesla otomobillere yüklenmesi için yazılım güncellemeleri yapmak yeterli olacak.

İLGİLİ HABERLER