Manşetler

Elon Musk Tesla ile ilgili tweetleri nedeniyle SEC tarafından dava edildi

Elon Musk Tesla'yı borsadan çekmek için kaynak arıyor

“ABD’nin SPK’sı” olarak tanımlanabilecek Securities and Exchange Commission (SEC), Tesla CEO’su Elon Musk‘ı mahkemeye verdi. ABD’nin New York şehrindeki bölge mahkemesinde açılan davanın dilekçesinde, Elon Musk Tesla ile ilgili olarak sahte ve yanlış bilgi veren tweetler atarak “nitelikli dolandırıcılık” yapmakla suçlanıyor. SEC, Musk’ın Tesla’da resmi olarak görev yapmasının engellenmesini talep ediyor.

Eksantrik milyarder, geçtiğimiz ay Tesla’yı borsadan çekmeye karar verdiğini ve bunun için gerekli kaynağı sağladığını açıklamıştı. Ancak bu açıklamanın resmi kanallar üzerinden yapılmaması kafaları karıştırmış ve tepki çekmişti. SEC kısa süre içinde Musk’ın konuya dair tweetleri hakkında inceleme başlatmıştı.

Musk o dönemde yaptığı açıklamada, hisse başına 420 dolarlık bir ödeme ile Tesla’nın borsadan çekilmesinin mümkün olduğunu belirtmişti. 420 dolar, Tesla hisselerinin tweetin atıldığı tarihteki kapanış bedelinin yüzde 20 daha fazlasına tekabül ediyordu.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ise Tesla’nın borsadan çekilme planının rafa kaldırıldığı şirketin internet sitesi aracılığıyla duyuruldu.

Musk’ın Twitter üzerinden yaptığı borsadan çekme duyurusunu mercek altına alan tek kurum SEC olmadı. ABD Adalet Bakanlığı da Musk’ın söz konusu tweetiyle yatırımcıları yanlış bilgilendirdiği iddiası üzerine inceleme başlattı.

Eksantrik milyarder, Twitter alışkanlığı yüzünden başka bir davayla da karşı karşıya. Tayland’da mağarada mahsur kalan çocukları kurtaran ekiptekilerden birine Twitter üzerinden “pedofil herif” diyen Musk aleyhine hakaret davası açılmıştı.

SEC Yaptırım Birimi’nin direktörlerinden Steven Peikin konuyla ilgili açıklamasında, kurumsal yöneticilerin şirketleri temsil ettiklerini ve hissedarlara karşı sorumlu olduklarını belirtti. Peikin, bir yöneticinin teknolojik yenilikçi olarak şöhret sahibi olmasının söz konusu sorumlulukların hafife alınabileceği anlamına gelmediğini belirtti.

Elon Musk Tesla ile ilgili tweetleri nedeniyle kendisine açılmasını “haksız bir eylem” olarak tanımladı. Tesla ve yönetim kurulu da konuya ilişkin olarak Musk’ı destekleyen bir açıklama yayınladı. Yönetim kurulu, şirketin Model 3 ile ilgili hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmayı sürdürdüğünü belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER