Teknoloji

Elon Musk ile ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu arasında bıçaklar yeniden çekildi

elon musk openai

Elon Musk ile ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu (SEC) arasında ipler bir kez daha gerilmiş durumda. Musk’ın Twitter’ı veya yeni adıyla X’i satın alma sürecini mercek altına alan SEC, bu süreçte Musk’tan ifade vermesini istemişti. Dünyanın en zengin insanı olan Musk, planlanan tarihte ifade vermeye gelmediği için komisyon tarafından yine dava ediliyor.

SEC’in soruşturması 2022’de açılmıştı. Komisyon, Musk’ın o zamanlar halka açık bir şirket olan Twitter’dan hisse almasını geç duyurması hakkında inceleme başlatılmıştı. Musk, Twitter’daki yatırımıyla ilgili evrakları yasal sürenin bitişinden 10 gün sonra iletmişti. Bu gecikmenin eksantrik milyardere ekstra 156 milyon dolar kazandırdığı ortaya çıkmış ve bu olay Twitter hissedarlarının Musk’ı dava etmesine neden olmuştu.

Musk’un geçen ay konuyla ilgili SEC soruşturmasında ifade vermesi planlanmıştı. Ancak Musk önce San Francisco’da yapılması planlanan oturuma katılamadı; sonrasında da SEC’in tüm yeniden çabalamalarına rağmen, ifade vermeyi reddetti. Komisyon şimdi de San Francisco’daki bir federal mahkemeden Musk’ı mahkeme celbine uymaya zorlamasını istiyor.

Elon Musk ve SEC daha önce de karşı karşıya gelmişti

Elon Musk ve SEC arasında bıçaklar daha önce de çekilmişti. Tesla CEO’su 2018’de Tesla’yı özelleştirmek için gerekli fonu sağladığını iddia eden bir tweet atmış ve bu tweet nedeniyle menkul kıymet dolandırıcılığıyla suçlanmıştı. Sürecin sonunda SEC ile anlaşan Musk, 20 milyon dolar para cezası ödemiş ve Tesla’nın yönetim kurulu başkanlığını bırakmıştı. Musk ve SEC arasındaki anlaşma çerçevesinde Musk’ın Tesla ile ilgili bazı paylaşımlarının üçüncü bir kişi tarafından onaylanması gerekiyor. Tesla CEO’su bu hükümden kurtulmak için mücadelesini hâlâ sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER