Teknoloji

Elon Musk’tan SEC’e bilgi sızdırma suçlaması

elon musk tesla bitcoin

Tesla CEO’su Elon Musk, ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu’nu (SEC) bilgi sızdırmakla suçluyor. Musk’ın avukatına göre, SEC eksantrik milyarder hakkında yürütülen federal soruşturmayla ilgili bilgileri kasıtlı şekilde dışarıya sızdırıyor.

Musk’ın avukatı Alex Spiro, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Komisyonun müvekkilimin ABD Anayasası’nın birinci maddesinden gelen ifade özgürlüğünü kullanmasından rahatsız olduğu açık şekilde anlaşılıyor. Müvekkilim son olarak komisyonu kamuoyunun nezdinde eleştirmiş ve kararını mahkemeye taşımıştı.”

Musk ve SEC kavgasının geçmişi 2018’e kadar uzanıyor. Musk o dönemde Tesla’yı borsadan çekmek için hisse başına 420 dolar ödeyeceği bir satın alma teklifi için gerekli maddi kaynağı sağladığını açıklamıştı. Bu açıklama pek çok kişi tarafından Musk’ın uyuşturucu madde etkisi altında yaptığı bir şaka olarak değerlendirilmişti.

SEC ise hem Musk’a hem de Tesla’ta 20’şer milyon dolar ceza kesmiş ve Musk’ın üç yıl içinde şirketin yönetim kurulu başkanlığından ayrılmasına hükmetmişti. Tesla, bu kararın ardından Musk’ın hem sosyal hem de geleneksel medyadaki açıklamalarını izleyen bir ekip oluşturmak zorunda kalmıştı.

İlk etapta SEC’in kararlarını kabul etmiş gibi görünen Musk, son zamanlarda bu kararlara savaş açmış gibi görünüyor. Tesla CEO’su SEC’i kendisi aleyhinde bir “taciz kampanyası” yürütmek ve anayasal haklarını baskılamakla suçlamıştı. SEC ise kontrollerin 2018’deki mahkeme kararı doğrultusunda belirtilen sıkılıkta yapıldığını savunmuştu.

Elon Musk ve avukatları SEC’in bilgi sızdırdığını iddia etse de, hangi bilginin sızdırıldığı konusunda bilgi vermedi. Tesla’nın 2021’in son çeyreğine ait finans raporunda SEC’in hem şirketi hem de Musk’ı 2018 anlaşmasına uyum koşullarını incelemek için mahkemeye davet ettiği bilgisine yer verilmişti.

İLGİLİ HABERLER