Teknoloji

Elon Musk’ın zamanında OpenAI’ı devralma planı suya düşmüş

elon musk openai

Elon Musk 2018 yılında, Semafor’un yeni bir haberine göre, ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’ı devralmak için bir hamle yaptı. Ne var ki, Elon Musk OpenAI hamlesinde başarılı olamadı.

2015’te kurulan OpenAI, başlangıçta toplumun daha geniş yararına araştırma paylaşmayı amaçlayan kar amacı gütmeyen bir şirketti. Ancak Semafor’a göre, 2018 başlarında Musk, şirketin Google’ın gerisinde kalmakta olduğu konusunda endişeye kapıldı. Musk, OpenAI’ın doğrudan kontrolünü üstlenmeyi ve şirketi kendisinin yönetmeyi teklif etti. Ancak bu teklif, şu anki CEO Sam Altman ve Başkan Greg Brockman dahil olmak üzere diğer OpenAI kurucuları tarafından reddedildi.

Önemli olan nokta, Musk’un 2018’de şirketin yönetim kurulundan Tesla’daki çalışmalarıyla ilgili çıkar çatışması nedeniyle istifa ettiğinde, Semafor’a göre, 1 milyar dolarlık fon sağlama sözünden de caydığı ve sadece 100 milyon dolar katkıda bulunduğudur. Bu durum, DALL-E ve metin üreten GPT serisi gibi büyük ölçekli AI modelleri geliştiren OpenAI’ın mali açıdan zor durumda kalmasına yol açtı. Bu nedenle, 2019’da OpenAI, araştırmalarını finanse etmek için yeni bir kâr amacı güden şirket kurduğunu duyurdu ve hızla Microsoft ile yakın bir iş birliği yaparak milyarlarca dolarlık fon ve kaynak sağladı ve OpenAI teknolojilerinin Microsoft ürünlerinde kullanılması için özel lisanslar aldı.

Semafor, Musk’ın kaybolan fonunun OpenAI’nin Microsoft ile iş birliği yapmasına neden olduğunu açıkça belirtmemiş olsa da bu, mantıklı bir yorum olarak görülebilir. Bu haber, AI topluluğunun birçok üyesinin OpenAI’nin kurumsal çıkarlara yönelmesini, sadece OpenAI’nin kuruluş ilkelerine ihanet olarak değil, aynı zamanda şirketin AI ürünlerini mümkün olduğunca hızlı bir şekilde piyasaya sürme anlayışını teşvik edici olarak gördüğü için önemlidir. Bu durumun tehlikeli sonuçları olabileceğini düşünenler de bulunuyor.

OpenAI’nin Microsoft’a yönelmesi, şirketin araştırma paylaşım şeklini değiştirdi. OpenAI’nin bu ay başlarında en son AI dil modeli GPT-4’ü duyurduğunda, birçok uzman, modelin nasıl oluşturulduğu ve eğitim verileri hakkında ayrıntıların paylaşılmamasından rahatsız oldu. OpenAI’nin baş bilim adamı Ilya Sutskever, The Verge ile yapılan bir röportajda, bunun şirketin rakiplerine karşı rekabet avantajını korumak için (ve ileride teknolojinin kötüye kullanılmasını önlemek için) yapıldığını açıklamıştı. Ancak, birçok AI uzmanı, OpenAI’nin modellerine erişimin kapanmasının, bu sistemlerin oluşturabileceği potansiyel tehditleri anlamayı zorlaştırdığını ve gücü kurumsal ellere topladığını söylüyor.

OpenAI ve Microsoft iş birliği içinde olduklarından beri, iki şirket AI hizmetleri ve ürünlerini büyük bir hızla piyasaya sürdüler. Microsoft, OpenAI teknolojilerini Windows ve Office paketine entegre etti. Bu hafta içinde ise OpenAI, chatbot ChatGPT’nin yeteneklerini, diğer sitelerle ve hizmetlerle eklentiler aracılığıyla etkileşime geçerek büyük ölçüde genişleteceğini duyurdu. OpenAI, bu durumu sohbet botuna “göz ve kulak” vermek gibi nitelendirdi, ancak bazı uzmanlar bu hamlenin güvenlik tehdidi oluşturabileceğinden endişe duyuyor.

Musk, OpenAI’nin izlediği yol hakkındaki rahatsızlığını birçok kez dile getirdi. Şubat ayında attığı bir tweette, OpenAI’nin “Microsoft tarafından etkin bir şekilde kontrol edilen kapalı kaynak, maksimum kar şirketine” dönüştüğünü söyledi ve bunun “hiç ama hiç istediği bir şey olmadığını” belirtti. Cuma günü attığı bir tweette ise, “İnsanlığın şimdiye kadar yarattığı en güçlü araç olan yapay zeka, acımasız bir şirket tekeli olan Microsoft’un eline geçtiğini fark etti.” şeklinde bir imalı mesaj içeren şaka fotoğrafı paylaştı.

İLGİLİ HABERLER