Teknoloji

Elon Musk Falcon 9 patlamasını çözmek için Twitter kullanıcılarından yardım istiyor

spacex falcon 9 patlama elon muskSpaceX’in Falcon 9 roketi, eylül ayının ilk gününde kalkış rampasında gerçekleştirilen testler sırasında patlamıştı. Söz konusu patlamanın etkileri kilometrelerce uzaklıktaki yerlerde bile hissedilmişti. Neyin yanlış gittiğini bulmaya çalışan SpaceX’in CEO’su Elon Musk, patlamaya şahit olanlardan ellerindeki görüntüleri paylaşmalarını istedi.

Musk’ın tweetleri, patlamaya neyin yol açtığının halen tespit edilemediğini gösteriyor. Falcon soruşturmasının sürdüğünü doğrulayan SpaceX CEO’su, bunun 14 yıl boyunca karşılaştıkları en karmaşık problem olduğunu dile getirdi. Şirketten yapılan ilk açıklamada patlamanın rampadaki bir problemden kaynaklandığı belirtilse de, sonrasında problemin rokete yakıt yüklemesi yapılırken gerçekleştiği açıklanmıştı.

Musk, bir tweetinde özellikle alev topunun oluşmasından önce duyulan daha kısık patlama sesinin nedenini bulmaya çalıştıklarını belirtti. SpaceX CEO’su bu sesin roketten gelmiş olabileceğini ifade etti. Rokete bir şeyin çarpmış olması ihtimalinin elenmediğini gözler önüne seren Musk, uzaylıların patlamaya yol açmış olması ihtimalini ise elemişe benziyor.

Elon Musk diğer işlerini de ihmal etmemeye çalışıyor

Musk, SpaceX’in roketinin patlamasından önce yazdığı ve Tesla’nın Autopilot güncellemesinin detaylarını anlatan blog yazısını da yakında tamamlayacağını belirtti. Söz konusu yazının yayınlanmasının gecikmesi, şu sıralar Musk’ı endişelendiren en son şey olabilir. SpaceX patlamanın ardından soruşturma tamamlanana kadar tüm kalkışlarını durdurduğunu açıklamıştı. Dolayısıyla Falcon 9 patlamasındaki gizemin çözülmesi şirket adına büyük önem taşıyor.

Bir diğer uzay şirketi United Launch Alliance’ın CEO’su Tony Bruno ise SpaceX’in yeniden uzay görevlerine başlayacağı tarih konusunda ipucu verdi. Reuters’e konuşan Bruno, geçmiş vakaların ışığında yeniden görevlere başlamanın 9 ila 12 ay sürebildiğini belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER