Teknoloji

Elon Musk hesapları askıya alınan gazetecilerin hesaplarını yeniden açıyor

elon musk twitter

Elon Musk, “tam konumumu gerçek zamanlı olarak ifşa eden hesapların askıya alınmasının” gerekip gerekmediğini soran bir anketi yeniden yaptıktan sonra, Twitter’da bazı gazetecilerin hesapları için verilen askıya alma cezalarını kaldırmaya başladı. Bu arada hesapları askıya alınan gazeteciler onun gerçek zamanlı konumunu yayınlamamıştı. Yapılan anket “şimdi” ve “7 gün içinde” gibi iki yanıt barındırıyordu. Birincisi ikincisini geçerek yüzde 58,7’lik bir oranla kazandı. Ankete yaklaşık 3,7 milyon yanıt geldi.

New York Times, CNN, NBC, The Intercept ve bunun gibi çeşitli haber organlarından gazetecilerin hesapları, çoğu Elon Musk’ın kullandığı ve SpaceX’e ait özel bir jeti izleyen bir Twitter hesabı olan @ElonJet hakkında tweet attıktan sonra perşembe günü askıya alındı. @ElonJet hesabı, halka açık FAA uçuş izleme verilerine dayanarak tweetliyordu. Bu hesap, diğer hesaplara yönelik ihtardan önce Twitter tarafından askıya alınmıştı. Bu arada diğer platformlarda varlığını sürdürüyor. Bu nedenle Twitter, Mastodon gibi, bu hesabı barındıran kaynaklara bağlantıları da engelliyor.

Yasağın kalkmasıyla birlikte, CNN’den Donie O’Sullivan, The New York Times’tan Ryan Mac, Mashable’dan Matt Binder ve The Washington Post’tan Drew Harwell’in hesapları platformda yeniden erişilebilir hâle geldi. Linette Lopez, Micah Lee’nin yanı sıra @ElonJet ve @JoinMastodon gibi diğer hesaplar ise hâlâ erişime kapalı görünüyor. Musk, “konumumu açık eden hesapların askıya alınmalarının da kaldırılacağını” duyurdu.

Bu hafta içinde Twitter, “canlı konum bilgilerinin” ve “seyahat rotalarının 3. taraf URL’lerine bağlantıların” paylaşılmasını yasaklayacak şekilde politikasını güncellemişti.

Gazeteci hesaplarının askıya alınması işlemlerinin ardından Musk, gazetecilerin hesaplarının ne zaman açılması gerektiğini soran ve 30 dakika açık kalan bir anket düzenledi. “Şimdi” cevabı o anketi de kazandı ve yanıtların yüzde 43’ünü aldı. Ancak Musk “çok fazla seçeneği” olduğu için anketi yeniden yapacağını söyledi.

Geçtiğimiz sabah saatlerinde Twitter Güvenlik hesabı, şirketin kalıcı askıya almanın Twitter kurallarını ihlal etmekle ilgili orantısız bir eylem olduğu birkaç politika belirlediğini ve önümüzdeki 30 gün içinde hesapları hafta hafta eski durumuna getireceğini tweetledi. Tweet’in Musk’ın genel af anketiyle ilgili bir duyuru mu, yoksa yeni canlı takip politikasına göre yasaklanan kişilerle mi ilgili olduğu belli değil. Musk konumu belli etmenin 7 günlük bir askıya alma sonucunun olduğunu söyledi, ancak @ElonJet’in askıya alınmasından etkilenen bazı kişiler, Twitter kullanıcı arayüzünün bunların kalıcı olarak askıya alındığını belirten ekran görüntüleri yayınladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER