Teknoloji

Elektronik kitapların babası hayata veda etti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Gutenberg Projesi’nin kurucusu ve e-kitap formatını mucidi Michael S. Hart 64 yaşında hayata veda etti. Hart’ın edebiyat yolculuğu 1971 yılında, Illnois Üniversitesi’nde bulduğu Bağımsızlık Bildirgesi’nin ücretsiz basılı kopyasını bulup, bundan esinlenerek ilk yazısını dijitale çevirip dağıtmasıyla başladı.

Hart aynı yılı Gutenberg Projesini oluşturdu. Bu projenin amacı elektronik kitapların oluşturulması ve dağıtımı konusunda sanatçı ve yayıncıları teşvik etmek, cehalet ve bilgisizliğin önündeki engelleri kaldırmaktı. 1987 yılında bu proje kapsamında toplam 313 kitap, gönüllülerin yardımı ve desteği başlamadan önce, sayısal ortama aktarılmıştı. Bu kitapların arasında Homer, Shakespeare’in eserleriyle İncil de bulunuyordu. Geçtiğimiz haziran ayı itibariyle Hart’ın öncülüğünü yaptığı kütüphanede çoğu kamu malı 36 bin eser bulunuyordu. Hafta başına 50 yeni kitap eklenir hâle gelmişti.

Gutenberg Projesi tarafından şevkli bir teknolojist ve fütürist olarak nitelendirilen Hart geride en iyi kendi sözleriyle özetlediği bir ebedi miras bıraktı: “Çoğu insanın elektronik kitaplar hakkında farkında olmadığı bir şey, elektronik kitapların havanın dışında herkesin sahip olabileceği ilk şey olmasıdır.” diye yazmıştı Hart temmuz ayında.

İlgili – Gutenberg Projesi

İLGİLİ HABERLER