Manşetler

El Salvador Bitcoin’i resmi para birimi olarak kullanmaya başlayan ilk ülke oldu

bitcoin nedir

Bugün itibariyle Bitcoin, Orta Amerika ülkesi El Salvador’un Amerikan doları yanında yeni resmi para birimi oldu. Bu ülke daha önce de kripto para birimini yasal ödeme aracı olarak kabul etmişti.

Yerel saatle gece yarısına üç dakika kala, ülkenin popülist cumhurbaşkanı Nayid Bukele, daha önce bugünün fiyatlarıyla yaklaşık 20,9 milyon dolara eşdeğer olan 400 Bitcoin satın aldığını doğruladıktan sonra ülkenin bu hareketle “tarih yazmak” üzere olduğunu tweetledi.

Destekçiler, bu hareketin göçmenlerin El Salvador’a para göndermesini daha ucuz ve kolay hale getireceğini savunuyorlar. Bu, CNBC tarafından Dünya Bankası verilerinden aktarılan rakamlara göre, bu tür havalelerin ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 24’ünden fazlasını oluşturduğu göz önüne alındığında önemli sayılır. Atılan bu adımın vatandaşların finansal hizmetlere erişimini iyileştirebileceğine dair umutlar da var. Yeni yasanın lojistiğine yardımcı olan bir dijital finans şirketi olan Strike’ın CEO’su, CNN’e, ülkenin “aktif nüfusunun” yüzde 70’inden fazlasının şu anda bir banka hesabına sahip olmadığını söyledi.

Ancak tarihsel olarak değişkenliği yüksek olduğu bilinen bir para biriminin benimsenmesinin Salvadorlulara zarar verebileceği ve ekonomik istikrarı riske atabileceğine dair korkular var. Bitcoin, geçtiğimiz nisan ayında 60 bin doların üzerine çıkarak en yüksek seviyesine ulaşmış, ancak yaz aylarında değerinin yarısını kaybetmişti. Şimdilerde ise yine yükseliş trendinde bulunuyor. Financial Times‘a göre, bu adım kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in El Salvador’un borç notunu düşürme kararına katkıda bulundu ve IMF de bunun potansiyel olarak istikrarsızlaştırıcı etkileri konusunda uyarıda bulundu.

Ülkede yeni yürürlüğe giren para kanunuyla birlikte, vatandaşlar vergilerini Bitcoin cinsinden ödeyebilecekler. Mağazalar da fiyatları dijital para biriminde görüntüleyebilecek. Dijital birimine dönüştürülen para da sermaye kazançları vergisine tabi olmayacak. CNBC, hareketin El Salvador’u bilançosunda resmi olarak Bitcoin’e sahip olan ve rezervlerinin bir parçası olarak elinde tutan ilk ülke yaptığını belirtiyor.

El Salvador, ilgili yasayı haziran ayında çıkardıktan sonra aylardır kripto para birimini desteklemeye hazırlanıyordu. Geçen ay, vatandaşların ülkenin iki resmi para birimi arasında dönüştürme yapmasına izin vermek için ülke çapında 200 ATM kurmaya başladı. Ayrıca, benimsemeyi teşvik etmek için kullanıcılara 30 dolarlık ücretsiz Bitcoin veren “Chivo” adlı kendi dijital cüzdanını piyasaya sürüyor.

Tüm girişimlere rağmen, ortaya çıkan kanıtlar çok az işletmenin değişime hazır olduğunu gösteriyor. Financial Times, ülkenin başkentindeki 20’den fazla işletmeyi araştırdı ve para birimini kabul etmek için acil planları olduğunu söyleyen yalnızca üç tane işletmeye rastladı. Diğerleri ya hazırlıklarına başlamamıştı ya da Bitcoin’de işlem yapmaya karşı aktif olarak dirençliydi. CNBC haberine göre, Orta Amerika Üniversitesi tarafından yürütülen bir anket, Salvadorluların yüzde 70’inin kripto para birimini yasal ödeme aracı olarak kabul etme kararına katılmadığını ortaya koydu.

İLGİLİ HABERLER