BilimManşetler

El Niño fırtınası kapıda: 3 trilyon dolarlık dev dalga

el nino

El Niño, sıcak hava dalgasıyla birlikte dünya ekonomisine 3 trilyon dolarlık bir darbe vurma potansiyeli taşıyor. Bu tahmin, El Niño’nun geçmiş yıllardaki etkilerine ve bu yıl beklenen süper yüklü olaya dayanıyor.

El Niño, oluştuğunda dünya genelinde hava durumunu etkiliyor; bazı yerlerde sel riskini artırırken, diğerlerinde kuraklığı şiddetlendirebiliyor. Örneğin ABD içinde, ülkenin güney yarısında daha yağışlı bir kış tetiklerken, kuzeyde daha sıcak ve kuru bir hava durumu yaşanabiliyor. Dünya Meteoroloji Organizasyonu’ndan bu hafta yapılan bir uyarı, bu yılki El Niño’nun iklim değişikliği ile birleşerek “küresel sıcaklıkları keşfedilmemiş bir alana taşıyabileceğini” belirtti.

Her iki ila yedi yılda bir döngüsel olarak geri dönen El Niño’nun bu yıl Mayıs ve Temmuz arasında gelişmesi bekleniyor. Bu tahmin gerçekleşirse, bu yılki El Niño, hava durumunun gelişmemiş bir senaryo ile karşılaştırıldığında, 2029’a kadar küresel ekonomiye 3 trilyon dolarlık hasar verebilir. Bu bilgiler, bu hafta Science dergisinde yayınlanan bir çalışmada yer aldı.

Dartmouth tarafından yapılan çalışmanın yazarları, El Niño’nun olayın geçtiği yıllar boyunca ülkelerin ekonomik büyümesini engellediğini buldular. 1982-83 El Niño’sunun ekonomik etkilerini analiz ederek, beş yıl boyunca 4.1 trilyon dolarlık küresel gelir kaybına yol açtığını keşfettiler. 1997 ve 1998 yılları arasında gerçekleşen başka bir El Niño, dünyaya 5.7 trilyon dolarlık gelir kaybı yaşattı.

Bu olayların stresi dünya genelinde eşit olarak dağılmadı. ABD, her El Niño’dan beş yıl sonra bile, hava durumunun gelişmediği bir senaryo ile karşılaştırıldığında GSYİH’sında yüzde 3’lük bir düşüş yaşadı. El Niño’nun etkilerine daha duyarlı olan tropikal ülkeler olan Peru ve Endonezya, GSYİH’larının yüzde 10’dan fazla düşmesine tanık oldu.

Zaten bir sonraki El Niño’nun özellikle yoğun olabileceğine dair işaretler var. El Niño, daha soğuk bir karşıt olan La Niña’yı da içeren tekrar eden bir iklim modelinin sadece bir parçasıdır. Dünya, etkisi El Niño’yu bu yıl özellikle güçlü kılabilen nadir bir üç yıllık La Niña’dan yeni çıktı. Bunun üzerine, El Niño, Pasifik Okyanusu’ndaki sıcak su akışını değiştirir ve deniz yüzeyi sıcaklıkları rekor seviyelere çıkmıştır.

El Niño için kartlar gerçekten büyük bir olay için hazırlanmış gibi görünüyor. Sonuçlarımız, büyük olasılıkla tropikal ülkelerde ekonomik büyümeyi on yıla kadar baskılayabilecek büyük bir ekonomik hasarın olacağını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER