Teknoloji

Ekran camına eklenen sensörlerle daha uzun pil ömürlü ve ince cihazlar gelecek

lazer-ekran-cami-sensor-190614

Akıllı telefonların ekran camına sensörler iliştirmenin yeni bir yöntemi keşfedildi. Bu buluş ekran camı üzerinden kullanıcı kimliği doğrulama veya sıcaklık ölçümü gibi işlemlerin gerçekleştirmesine kapı aralayabilir.

Cam tabanlı sensörler sadece ışığa bağlı olarak işleyecek, bu durumda telefonlar sadece küçülmekle kalmayacak, pil ömrü bakımından da önemli tasarruf yapılmış olacak.

Polytechnique Montreal Üniversitesindeki araştırmacılar Corning Gorilla ekran camına sensörler yerleştirmeyi başardı. Bu sensörler elektrik yerine optik dalga kılavuzlarını kullanarak fotonları cam kanalları üzerinden akıtıyor. Kullanıcı tarafında herhangi bir farklılık söz konusu olmuyor.

Sensörler ölçülen en düşük kayıp değerine, daha kısa üretim süresine, en uzun ve yüksek kaliteli dalga boylarına sahip olan Corning Gorilla cam üzerine lazer yardımıyla eklendi.

Mach-Zehnder girişimölçeri olarak adlandırılan sıcaklık sensörü camın sıcaklık altındaki deformasyonundan yararlanarak sıcaklığı ölçmeyi başarıyor.

Araştırmacılar ekran üstüne tek bir dalga kılavuzu dağladı, böylelikle kızılötesi ışık bunun içinden geçirildiğinde kendisini eşsiz şekilde tanımlamasına izin verildi. Bu, optik dalga kılavuzunun telefonun klonlanıp klonlanmadığını belirlemekte kullanılabileceğini gösteriyor.

Bütün bu sensörler lazerle dağlandığı için, farklı tipteki kılavuzlar camın parlaklığından ödün vermeden üst üste yığılabilir.

Testlerde Gorilla Cam kullanılsa da, Corning’in bu çalışmalara herhangi bir destek vermesi söz konusu değil. Yani, yakın zaman içinde bu tarz ekran camlarını beklememek gerekiyor. Ancak bu teknoloji günün birinde kullandığımız mobil cihazlara girecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER