Manşetler

Editörden: Apple’ın geleceği bundan daha parlak olur mu?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Aslında bugünleri göreceğimiz belliydi. 2004 yılından beri pankreas kanseriyle savaşan Steve Jobs geçtiğimiz yıllarda belli aralıklarla izin kullanmış, yoğun tedavi süreçlerinden geçmiş ve ardından Apple etkinliklerinde karşımıza çıkmıştı. Apple’ın tepe yöneticisi bu yılın başında da benzer şekilde izne ayrıldı. Ancak bu seferki iznin farklı olduğu, Jobs’un görevinin başına dönmeyebileceği söylenmişti.

Hatta Steve Jobs’un günlerinin artık sayılı olduğunu söyleyen oldu. O ise bu dedikoduları yalanlarcasına önce geçtiğimiz mart ayında iPad 2’nin tanıtım toplantısında, sonra da geçtiğimiz haziran ayının başındaki WWDC açılış toplantısında boy gösterdi. Aslında, belki de Steve Jobs’un uzun yıllar boyunca kansere karşı azimle savaş vermesine neden olan en büyük etken Apple’dı. 1976 yılında kurduğu şirketten 1984 yılında yönetim kurulu kararıyla atılmış, O gittikten sonra batma noktasına gelen şirket 1996 yılında O’nu tekrar geri çağırmıştı. Bu geri dönüş Apple’ın dipten en tepeye çıkış yolculuğunun da başlangıcı oldu. O zaman sayısız segmentte ürüne sahip olan Apple Computer’ın tüm planlarını çöpe atan Jobs önce Mac masaüstü ve dizüstü bilgisayar serilerinde düzenlemeye gitti, sonrasında teknoloji dünyasını değiştirecek adımlara imza attı. Steve Jobs’un Apple’daki yolculuğunu ve öncü olduğu yenilikleri özetleyen güzel bir yazı burada yer alıyor.

Steve Jobs’un görevini Tim Cook’a bırakması sürpriz olmadı, bu aslında mâlumun ilânı niteliğinde sayılır. Zaten Steve Jobs bu yılbaşından beri fiilen görevinin başında değildi, ancak fikirleriyle Apple’a rehberlik etmekteydi. Dün yapılan açıklamalara, verilen demeçlere bakıldığında bu durumun devam edeceği görülüyor. Bu açıklama, sadece “Steve Jobs görevinin başına dönecek mi, dönmeyecek mi?” belirsizliğini ortadan kaldırmak için yapılmış cinsten. Zaten Jobs Apple Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmeye ve Apple’a öncülük etmeye devam edecek. Tabii, bunun süresi hastalığının izleyeceği seyre fazlasıyla bağlı. Steve Jobs aklı başında olduğu sürece Apple’a rehberlik etmeye devam edecektir.

Pekiyi, Steve Jobs hayata veda ettikten sonra ne olur? Apple, Tim Cook’un mesajında belirttiği şekilde “önündeki daha parlak günlere” erişebilir mi? Steve Jobs’un Apple’a felsefesini oturttuğu herkes tarafından söyleniyor. Üstelik Steve Jobs çocuğu gibi baktığı Apple’ın kendinden sonra da sıhhatli bir şekilde varlığını sürdürmesi için gerekli adımları atmıştır. Uzun lâfın kısası, eğer Apple büyük hata yapmazsa, daha da parlak günler görebilir.

İLGİLİ HABERLER