Bilim

Ebola virüsünün Afrika’daki yayılma hızı düştü

ebola-050814

Dünya özellikle Afrika’yı etkisi altına alan Ebola virüsüyle olan mücadelesinde önemli bir aşama kaydetse de; Gine, Liberya ve Sierra Leone’den gelen haberler mücadelenin henüz sona ermediğini ortaya koyuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne ait son veriler virüse artık daha az insanın maruz kaldığını, ancak mücadelede elde edilen başarılar salgının gözüktüğü ülkeler arasında eşit dağılmadığı için durumun tamamen kontrol altına alınamadığını gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 22 Aralık tarihinde açıkladığı verilere göre, kayıtlı 19 bin 340 Ebola vakasından 7 bin 518 tanesi ölümle sonuçlandı. Salgından en fazla etkilenen bölge Batı Afrika olurken, 8 bin 939 Ebola vakasının görüldüğü Sierra Leone salgından en ağır darbeyi yiyen ülke oldu. Sierra Leone’yi 7 bin 830 vakayla Liberya ve 2 bin 571 vakayla Gine izledi. Salgının Sierra Leone’deki yayılma hızının düştüğünü belirten Dünya Sağlık Örgütü, yeni vakaların zirveye çıktığı dönemin ardından bahsi geçen üç ülkede de durumun biraz daha normalleştiğini açıkladı.

Eylül ayında gerçekleştirilen projeksiyonlarda, hiçbir önleme çalışması yapılmaması durumunda, ocak ayı itibarıyla 1.5 milyon kişinin salgından etkilenebileceği belirtilmişti. Halihazırda ortaya çıkan tablonun söz konusu projeksiyona kıyasla epey bir iyimser olduğunu kabul etmek gerekiyor. Özellikle eylül ayıyla birlikte uluslararası kamuoyunun ilgisinin de Ebola salgınına yönelmesiyle birlikte artan önleme ve tedavi çalışmalarının etkili olduğu gözükse de, mücadele henüz sona ermiş değil. Bölgeyi ve salgını yakından takip eden uzmanlar, Ebola ile mücadele için en az bir yıllık bir süre boyunca gönüllü ve kaynak akışının sürmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İLGİLİ HABERLER