Teknoloji

E-Devlet’te Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama hizmeti yeniden açıldı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz haftalarda e-Devlet üzerinden sunmaya başladığı Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama hizmeti, vatandaşlardan gelen yoğun talep nedeniyle Türkiye.gov.tr sitesinin tamamının çökmesine, birçok e-devlet işleminin de yapılamamasına neden olmuştu. Bu nedenle söz konusu sorgulama hizmeti geçici olarak durdurulmuştu.

Genel Müdürlük, daha sonra konuyla ilgili bir açıklama yapmış, sistemin gerekli optimizasyonların gerçekleştirilmesinin ardından yeniden açılacağını belirtmişti. Bununla birlikte sorgulama işlemlerine günlük bir kotanın konulacağı da vurgulanmıştı.

Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama hizmeti, yapılan çalışmanın ardından yeniden hizmet vermeye başladı. Sistemi denemek için Türkiye.gov.tr sitesine gittiğimizde, bilgilerimizle hızlı bir şekilde giriş yaptık ve soy bilgisi sorgulama ekranına eriştik.

Sistem, talep usulüyle çalışıyor. Soy bilgisini oluşturmak istediğinizde ekrana otomatik olarak “Alt-üst soy bilgisi talebiniz alınmıştır. Talep sıranıza göre alt-üst soy bilgileriniz en kısa sürede hazırlanacaktır. Belgeniz oluşturulduğunda doğrulanmış cep telefonu numaranız veya e-posta adresine bilgilendirme yapılacaktır.” mesajı iletiliyor.

Yani, soyağacı bilgisi sorgulamak istediğinizde, talebiniz sıraya alınıyor ve belgeniz hazırlandığında SMS ya da e-posta aracılığıyla bilgilendiriliyorsunuz.

Hürriyet’in belirttiğine göre, sorgulama sayfası ilk aktif olduğunda 737 bin 237 kişi aile üyelerinin izini sürdü, 330 bin belge alındı.

Üretilen belgelerde vatandaşlar yalnızca kendilerine ait alt ve üst soy bilgilerini görebiliyor. Belgelerde, 6698 sayılı “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” gereğince kardeşler gibi yan soylara ait bilgiler ise e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.

İLGİLİ HABERLER