Teknoloji

DxO One ile iPhone çoğu kompakt kameradan daha kullanışlı oluyor

dxo-one-190615

Günümüzde hemen hemen herkesin telefonuyla fotoğraf çektiğini söylemek yanlış bir genelleme olmayacaktır. Bazılarıysa bu deneyimi biraz daha ileri bir noktaya taşıma konusunda oldukça hevesli davranıyor. Söz konusu hevesli kitlenin ihtiyaçlarını karşılama görevini ise aksesuar üreticileri üstleniyor. Akıllı telefonun mevcut kamera lensini yükselten aksesuarlar veya cihazla Bluetooth ya da Wi-Fi üzerinden bağlantıya geçen kamera sensörleri sayesinde mobil cihazlarda fotoğraf deneyimi biraz daha farklı bir noktaya taşınabiliyor.

Lens aksesuarları telefonun pamuk ipliğine bağlı olan fotoğraf kalitesini aşağıya çektikleri için eleştirilirken, kamera sensörleri de hantal tasarımları ve yetersiz yazılımları nedeniyle kafalarda soru işareti yaratıyor. Yeni DxO One kamera, en azından iPhone için bu problemleri ortadan kaldırma amacıyla yola çıkıyor. iPhone’a bağımsız bir kamera sensörü ve lens sistemi yerleştirmek adına gerçekleştirilen en son deneme olan DxO One, seleflerine kıyasla çok daha gelişmiş bir performans vadediyor.

DxO One’da göze çarpan ilk şey boyutu oluyor. DxO ürününü ”Dünyanın en küçük 1 inç sensörlü kamerası” olarak tanımlıyor. Bir Zippo çakmak boyutunda olan DxO One, küçük ve hafif olmasıyla dikkat çekiyor. Bu küçük boyutlu kameranın içinde 20.2 megapiksellik bir sensör bulunuyor. Kameranın arkasında bulunan küçük ve dokunma uyumlu menü ekranı sayesinde modlar arasında geçiş yapmak mümkün oluyor. En üstteyse iki aşamalı deklanşör tuşu yer alıyor.

Sabitlenmiş lens, kullanıcılara 32 mm. geniş odak uzunluğu sağlıyor. Böylelikle f/1.8 ila f/11 arasında değişen diyafram aralıklarına ulaşılabiliyor. Fotoğraf yakalama hızı oldukça yüksek olan DxO One ile RAW veya JPG formatlarında fotoğraf çekilebiliyor. ”SuperRaw” adını taşıyan mod RAW formatında dört kareyi arka arkaya yakalıyor ve daha iyi düşük ışı performansı için bu görüntüleri bir araya getiriyor. DxO One ile 30 fps’de 1080p, 120 fps’de ise 720p video çekmek mümkün oluyor.

DxO’nun mobil fotoğrafçılıktaki tecrübesi de DxO One’da kendisini belli ediyor. Mobil görüntü işleme yazılımını geliştirmek için uzun yıllar boyunca çalışan şirket, DxOMark web sitesiyle de mobil görüntü kalitesi standartları konusunda önemli referans noktaları arasında yer alıyor.

DxO One, iPhone’a Lightning girişi üzerinden bağlanıyor. Bağlantının kurulmasının ardından kamera öne veya arkaya doğru 60 derece hareket ettirilebiliyor. DxO One, iPhone ile Lightning girişi üzerinden bağlantı kurduğu için sunduğu deneyim de ciddi ölçüde hızlanıyor. Kameranın takılmasının ardından DxO One için hazırlanan uygulama kısa süre içinde aktif hâle geliyor ve kameranın deklanşörüyle çekilen fotoğraflar da hızla uygulamada boy gösteriyor. Uygulamanın içinde de ayrı bir deklanşör tuşu bulunuyor.

DxO One’ın en olumsuz yönü olarak ise fiyatı ön plana çıkıyor. Kameranın ABD satış fiyatının 599 dolar olarak belirlenmesi, pek çok iPhone sahibini ikinci kez düşünmeye sevk edecek gibi gözüküyor. Ön siparişe çıkan DxO One’ın dağıtımı önümüzdeki eylül ayında başlayacak.

İLGİLİ HABERLER