Teknoloji

Düşük fiyatlı Android tabletler pazarın liderliğini ele geçiriyor

IDC’nin 2013 için ortaya koyduğu pazar tahminin son günlerde güncellemesi gerekti. Şirket bu yıl içinde HP Slate 7 gibi ucuz fiyatlı bu kadar fazla Android tablet beklemiyor olmalıydı. Araştırma şirketi tablet pazarı için yaptığı tahminlerini artırdı, daha önce dünya çapında 172.4 milyon olarak gerçekleşeceği tahmin edilen tablet satışları için yeni tahmin 190.9 milyon olarak belirlendi. Ayrıca şirket tablet sevkiyatlarının 2013 ila 2016 yılları arasında yılda yüzde 11’lik artış göreceğini tahmin ediyor.

nexus-7-inceleme-00001

IDC, Android tabletlerin yüzde 48.8’lik pazar payıyla tablet pazarının tepesinde yer alacağını öngörüyor. iPad ise yüzde 46’lık pay ile ikinci sıraya düşecek, Windows tabletler ise toplam yüzde 4.7’lik oran ile üçüncü sırada yer alacak. Windows tabanlı tabletler pazarda daha fazla momentum kazandıkça hem Android tabletlerin hem de iPad’lerin payları gerileyecek. 2017 sonu itibariyle dünya genelinde toplam tablet sevkiyatının yıllık 350 milyon seviyesine ulaşması bekleniyor.

IDC Tablet Araştırma analisti Jitesh Ubrani bu çeyrekte satılan her iki tabletten birisinin 8 inç’in altında ekran büyüklüğüne sahip olduğunun altını çizdi. Boyut bakımından da 2013 ve sonrasında daha küçük boyutlu tabletlerin büyüme göstereceği öngörüsünde bulundu. Üreticiler de küçük tabletlere doğru eğilimin ve bunların 10 inç tabletlerden daha fazla sattığının farkında. Bu tabletlerin daha kolay taşınabilmesi, aynı zamanda günlük işlerin daha rahat şekilde görülmesini sağlaması en önemli tercih sebepleri olarak öne çıkıyor.

IDC düşük fiyatlı Android tabletler sayesinde Android’in tablet pazarında başarı elde ettiğine inanıyor. Üst sınıf bir Android tableti veya iPad için para vermek istemeyen kullanıcılar için bu ucuz tabletler önemli alternatifleri oluşturuyor. Ayrıca düşük fiyatlı Android tabletler elektronik kitap okuyucu satışlarını da olumsuz etkiliyor. IDC’nin 2013 ila 2016 yılları arasına yönelik tahminlerinde elektronik kitap okuyucularının sevkiyatının azalacağı öngörülüyor.

İlgili >> IDC

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER