Teknoloji

Dünyayı gözetleyen en eski keşif uydusu Landsat 5 emekliye ayrılıyor

Geçen hafta uzaya gönderilen ve yörüngeye oturan Göktürk-2 uydusu dünyanın çevresini dolaşmaya ve fotoğraf çekmeye başladı. Göktürk-2 gibi dünyayı gözleyen keşif uydularına bir yandan yenileri katılırken bir yandan da emekliye ayrılanlar oluyor. ABD Coğrafi Araştırma Kurumuna (USGS) ait Landsat 5 de onlardan bir tanesi. 1984’ten beri dünyayı gözetleyen bu uydu çok yakında kapatılacak.

Landsat 5 üç yıllık bir faaliyet için tasarlanmıştı, ancak şimdiye kadar dünyanın etrafından 150 binden fazla tur attı ve geçen 30 yıla yakın sürede 2.5 milyon fotoğraf geçti. Böylelikle yörüngedeki en eski uydu olmasa da en uzun süreli çalışan yeryüzü gözlem uydusu unvanını elde etti. USGS direktörü Marcia McNutt Landsat 5 ile kasırga, tsunami, orman yangını, orman alanlarının yokolması veya denize yağ sızıntısı gibi sayısız olayın takip edildiğini dile getirdi. Bu uydu geçmişte çeşitli arızalar yaşadı, tamir sırasında mecburen işlemediği zamanlar oldu. Ne var ki, 21 Aralık tarihinde USGS’den uydunun jiroskobunun bozulduğu ve bu arızanın tamirinin pek mümkün olmadığı şeklinde açıklama geldi. Bunun sonucunda uydunun önümüzdeki birkaç ay içinde faaliyetten çekilmesine karar verildi.

Landsat 5’in USGS için özel bir yeri bulunuyor. Uydu 2011 yılında bir iletim problemi nedeniyle görüntüleme işini askıya almış, Landsat Bilim Ekibinden Rick Allen uydunun tekrar faaliyete geçmesinin ardından bir şiir bile yazmıştı. Landsat 5’in dışında USGS’nin aktif olan tek gözlem uydusu 1999 yılında uzaya fırlatılan Landsat 7. Landsat 8 olarak adlandırılan bir diğer gözlem uydusunun da Şubat 2013’te fırlatılması bekleniyor.

İlgili >> USGS, Space.com

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER