Teknoloji

Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk kliması Çin’de kendini gösterdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Neyse ki, kavurucu sıcaklar geride kaldı. Güney bölgelerimizde sıcak havalar hâla etkisini sürdürüyor olsa da, artık sonbaharın etkisini iyice hissetmeye başladığımızı söyleyebiliriz. Bu yaz herkes klimalarla biraz olsun serinlemeye çalıştı.

Klimanın çalışması bir yandan elektrik faturalarının kabarmasına neden olurken bir diğer yandan da şehirlerdeki elektrik şebekelerinin aşırı yüklenmesine sebep oldu. Pekiyi, neden elektriği kullanmak yerine bunalmamıza neden olan kaynaktan, yani güneşten serinlemek için faydalanmıyoruz? Bu soruyu kendilerine soran Çinliler bir yöntem de geliştirmişler.

Güneş enerjisiyle çalışan bir klima sistemi Çin’de görücüye çıkarıldı. Evin temiz enerjiyle serinlemesini sağlayan bu sistem aynı zamanda ev sahiplerinin paradan da tasarruf etmesini sağlayacak. Vicot adındaki bir şirket tarafından geliştirilen bu klima yüzde 85’lik termal dönüşüm verimliliğiyle çalışıyor. Güneş enerjisini bir günısının kullandığından 27 kat daha fazla kullanan bu klima 7 gün 24 saat soğutma veya ısıtma işlevi görebiliyor. Doğalgazla birlikte kullanılarak bir sıcak su kaynağı işlevi de görebiliyor. Sistemi geliştiren şirkete göre bu klima sistemi yatırımını 3.5 sene içinde geri döndürebilir, 6.7 yıl içinde de de sistem için yapılan tüm yatırım kendini amorti edebilir. Klima sisteminin negatif yanı ise birçok ev için çok büyük boyutlara sahip olması. Ayrıca fiyatı da tam olarak kesinleşmiş değil.

İlgili – Virtual Press Office (Üyelik gerektiren bağlantı)

İLGİLİ HABERLER