Ulaşım

Dünyanın en uzun hızlı tren hattı Çin’de faaliyete geçti

Şu anda Konya-Ankara-Eskişehir hattında işlemekte olan hızlı tren 2013 yılında İstanbul’a uzanmış olacak. İlerideki yıllarda inşa edilecek yeni hatlarla hızlı tren ağının daha da yayılması planlanıyor. Hızlı trenin hem yapım hızı hem de hat uzunluğu bakımından çok daha ileride olduğu ülkeler var, Çin onlardan bir tanesi. Dünyanın en hızlı demiryolu hattı olarak nitelendirilen hızlı tren hattı dün sabah itibariyle aralarında yaklaşık 2300 km. mesafe bulunan Pekin ile Guangzhou şehirleri arasında işlemeye başladı.

Eski demiryolu hatlarıyla bu iki şehir arası 20 saatte alınabiliyordu, ancak saatte 300 km. sabit hızla giden hızlı tren sayesinde bu süre yalnızca sekiz saate iniyor. Çin son yıllarda hızlı tren ağına yoğun bir yatırım yapıyor, bunun sonucunda hızlı tren ağı 9300 km. civarında bir uzunluğa ulaştı. Proje ülkenin kalkınan ekonomisine de olumlu yönde katkıda bulunuyor. Her bir hattın inşası önemli iş gücü gerektiriyor, operasyonların sürdürülmesi de 100 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor.

Çin’de hızlı tren ağı hızlı bir şekilde gelişse, raylar üzerinde rekor niteliğinde hızlarla giden trenler olsa da, bu sistem endişeleri de beraberinde getirmiyor değil. Örneğin 2011’de meydana gelen kaza 40 kişinin ölümüne neden olmuştu. Yine de, trenlerin karayolundan daha güvenli olduğu söylenebilir. Çin’in yollarında her yıl 70 binin üzerinde insan hayatını kaybediyor. Uzmanlar ise gerçek rakamın bunun çok daha üzerinde olduğuna inanıyor.

İlgili >;>; The New York Times

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER