Teknoloji

Dünyanın en büyük teleskopunun inşaat planı onaylandı

sili-teleskop-051214

Dünyanın en büyük teleskopunun gün yüzüne çıkması için gerekli tüm prosedürler nihayet tamamlandı. Avrupa Güney Rasathane Konseyi, Şili’de inşa edilecek teleskop projesine sonunda yeşil ışık yaktı. Halihazırda kısaca E-ELT olarak anılan teleskopun yapımının 2024 itibarıyla tamamlanması öngörülüyor.

Avrupa Güney Rasathane Konseyi Direktörü Tim de Zeeuw, aldıkları kararın teleskopun inşa edilebileceği anlamına geldiğinin altını çizdi. E-ELT’nin temel inşaat süreci için gerekli kaynağın oluşturulduğunu söyleyen de Zeeuw, artık projenin oluşturulan plan çerçevesinde ilerleyebileceğini belirtti. Avrupalı bir kurum tarafından yaptırılan teleskopun Şili’ye kurulacak olması ise ilginç bir durum olarak dikkat çekiyor.

Atacama Çölü’nde bulunan Cerro Armazones dağının tepesine inşa edilecek olan teleskopun projesi 2012 yılında onaylanmış olmasına rağmen, inşaatın başlaması için gerekli kaynağın yüzde 90’lık kısmının sağlanmasının beklenmesine karar verilmişti. Space’in haberine göre, mevcut onay sadece inşaatın ilk aşamasını kapsıyor ve ikinci aşamanın onaylanması için de gerekli kaynağın toplanması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER