Bilim

Dünyanın en büyük güneş enerji santralı Birleşik Arap Emirlikleri’nde

birleşik arap emirlikleri güneş enerjisi santralı

Birleşik Arap Emirlikleri hâlâ petrolden gelen paraya bağlı bir ülke gibi görülebilir. Ancak, petrole olan bağımlılığını azaltmak adına önemli bir adım attı. Ülke, yeşil enerji kaynaklarına yönelik en büyük hamlelerden bir tanesini gerçekleştirdi.

Emirate Water and Electricity Company adlı elektrik ve sular idaresi şirketi Noor Abu Dhabi olarak adlandırılan, dünyanın en büyük bağımsız güneş enerjisi projesini faaliyete geçirdi. 1.18 gigavat maksimum güç kapasitesine sahip olan bu santral, sadece birden fazla projenin aynı alanı paylaştığı güneş parkları tarafından geçilebiliyor.

Abu Dabi, hiç de şaşırtıcı olmayacak şekilde çevresel yararları öne çıkarıyor. Noor Abu Dhabi’nin sahip olduğu 3.2 milyon panelin 90 bin kişiye yetecek enerjiyi sağlamasını tahmin ediyor. Ayrıca karbondioksit salınımını da 1 milyon metreküp ton azaltacağını kaydediyor. Emirliğin belirttiğine göre bu, 200 bin arabayı yollardan çekmekle eşdeğer.

Birleşik Arap Emirlikleri, bu güneş tarlasını bir halkla ilişkiler aracı olarak da kullanmak istiyor. Santralın gaz salınımlarına somut etkilerinin bulunmasına rağmen, Birleşik Arap Emirlikleri hâlâ büyük oranda fosil yakıtlarına bağlı kalmayı sürdürüyor. Yakın zamanda pazarın dengelenmesi için petrol üretiminin azaltılması konuşulmuştu. Her ne olursa olsun, bu güneş enerji santralı önemli bir adım olma özelliğini taşıyor.

Emirlik Elektrik ve Su Şirketinin 2 gigavatlık bir güneş enerji santralı daha inşa etme planı bulunuyor. Suudi Arabistan da Mekke’ye 2.6 gigavat enerji üretim kapasitesine sahip bir santral için prensipte anlaşmaya vardı. Arap bölgesi giderek daha fazla oranda gezegen dostu bir bölge hâline geliyor. Üstelik bunu petrol gibi, kendileri için daha ucuz ve zahmetsiz bir kaynak varken yapıyor.

İLGİLİ HABERLER