Ulaşım

Dünyanın 3D baskılı ilk otomobili Blade ile tanışın

blade-3d-baski-161115

3D baskı teknolojisi kısa sürede büyük aşama kaydetti. Üretim endüstrisini farklı bir noktaya taşıyan bu dalga, şimdi de otomotiv sektörünün kıyılarına varmışa benziyor. Otomobiller ve 3D baskı teknolojileri daha önce çeşitli vesilelerle kesişse de; Kevin Czinger ve şirketi Divergent Microfactories, bir otomobil şasesini 3D baskı teknolojisiyle üretmeyi başardı. Dünyanın 3D baskılı ilk otomobili olan Blade, muhteşem hızıyla dikkat çekiyor.

0-100 km. hızlanma süresi 2 saniyenin biraz üstünde olan Blade, 700 hp beygir gücüne sahip bir motor barındırıyor. Bu etkileyici hıza rağmen, 3D baskı teknolojisi Blade’in en çarpıcı yönünü oluşturuyor.

Sadece 630 kilogram ağırlındaki Blade’in 3D baskıyla üretilen kasası alüminyum bağlantı noktaları ve karbon fiber konnektörler bulunuyor. Normalde bu malzemelerin kullanımına şaşırmamak gerekse de, Blade’in ulaştığı yüksek hız nedeniyle işler daha ilginç hâle geliyor. Yayınlanan videoda Blade’in yüksek hıza ulaştığında parçalarına ayrılacağı izlenimi oluşsa da, otomobil bir problem olmadan ilerlemeye devam ediyor.

Ortalama bir otomobilden daha hafif olmasına rağmen dayanıklılığından bir şey kaybetmeyen Blade ile Kevin Czinger ve Divergent Microfactories, 3D baskının otomobil üretiminde bile ne kadar faydalı olabileceğini ortaya koyuyor. Geleneksel otomobil üretim sürecinde pahalı fabrikalarda saklanan pahalı araçlar kullanılıyor. 3D baskı, otomobil üretim masraflarını önemli ölçüde aşağıya çekmeyi mümkün kılıyor.

Yine de, Divergent Microfactories’in sadece Blade’in şasesini ürettiğini ve bir otomotiv şirketi olmadığını unutmamak gerekiyor. Ancak Divergent Microfactories ve Blade, 3D baskı teknolojisinin sunduğu imkanlardan faydalanma konusunda otomobil üreticilerine ilham veriyor.

İLGİLİ HABERLER