EğlenceTeknoloji

Dünya çapında geçerli; YouTube videoları bir ay boyunca standart çözünürlükte başlayacak

youtube android google arama sonuçları indirilen video

YouTube’un geçen hafta içinde Avrupa’da tüm videoların çözünürlüğünü standart çözünürlüğe, yani 480p’ye çekeceği duyurulmuştu. Koronavirüs nedeniyle evinde oturan insanların video sitelerine ve yayın servislerine yönelmesi şebekelerde yoğunluğa sebep olmaya başlamıştı.

Görünüşe göre, YouTube’un Avrupa’da yapmayı planladığı uygulama tüm dünyaya yayılıyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde, bir ay boyunca YouTube videoları SD, yani standart çözünürlükte oynatılacak. Bu arada, söz konusu görüntü kalitesi kısıtlama uygulamasının planlanan bir aylık uzunluğu aşması ihtimali de bulunuyor.

YouTube videolarını tam çözünürlükte izlemeye devam edebilirsiniz

Yani, bir YouTube videosu oynatmak istediğinizde, video otomatik olarak 480p SD çözünürlükte başlayacak. Ancak istediğiniz takdirde, video çözünürlüğünü elle en yüksek seviyeye çıkarabileceksiniz. Ne var ki, en yüksek çözünürlükte izlemek istediğiniz her videoda bunu tekrarlamanız gerekiyor. YouTube, birçok kişinin bunu yapmayacağını, standart çözünürlükle yetineceğini ve bunun da internet servis sağlayıcılarına yardımcı olacağını düşünüyor.

Normalde insanlar gündüz vakti, işlerindeyken YouTube videolarını fazla izlemiyordu. Ancak evde kalanlar, zamanlarını geçirmek için videolara daha fazla yöneliyor. Aslına bakarsanız, bu tarz bir hamleye gerek var mıydı, tartışılır. Çünkü dünya çapında dile getirilen herhangi bir büyük çaplı internet sıkıntısı veya kesintisi bulunmuyor. Türkiye’deki operatörler bile, kullanım artsa bile, bunun kapasitelerinde herhangi bir sıkıntıya neden olmadığını söylüyor. Ancak durumdan vazife çıkarmak, işine geldiği gibi hareket etmek şirketlerin işine gelen bir davranış olabiliyor. YouTube’un çözünürlük kısıtlama olayı için de aynısını söyleyebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER